S akciemi Apple bylo přerušeno obchodování

San Francisco - Šéf společnosti Apple Steve Jobs kvůli zdravotním problémům dočasně opouští vedení podniku a do konce června se bude léčit. Firmu zatím povede provozní ředitel Tim Cook, investoři se však obávají, že Jobs už se nemusí vrátit. Akcie Apple proto výrazně klesly a obchodování s nimi bylo přerušeno.

Jobs je spoluzakladatelem firmy a její úspěch je spojován právě s jeho osobou. Je považován za vizionáře, který ve firmě udává směr. To chce Jobs činit i nadále a bude prý u všech strategických rozhodnutí, i když bude mít půl roku volno.

Firma Apple sdělila, že Jobsovy zdravotní problémy jsou komplexnějšího rázu, než se původně předpokládalo, což investory značně znervóznilo. Jobs dříve prodělal rakovinu slinivky, ze které se vyléčil, více než rok ale soustavně hubnul. Lékaři nedávno zjistili, že úbytek hmotnosti způsobuje hormonální nerovnováha, jejíž léčba neměla být složitá.

Jobsovy zdravotní problémy vylekaly investory natolik, že spustili run na prodej akcií Apple, ty klesly až o deset procent. V poslední době Apple uvádí na trh stále méně novinek, potýká se s dramatickým poklesem spotřebitelských výdajů a jasno nemá ani v tom, kdo by nastoupil na místo šéfa, pokud by Jobs musel náhle odejít. Hovoří se nicméně o tom, že na Cooka by postupně mohlo přejít více Jobsových pravomocí. Cook firmu vedl i v roce 2004, kdy Jobs nastoupil léčbu rakoviny.

Steve Jobs, duchovní otec všech populárních výrobků společnosti od laptopů iBook po walkmany iPod, byl u vzniku společnosti v roce 1976, o dvacet let později se vrátil jako CEO a stal se legendou oboru.