Grüne Woche: Putin, Gandalovič a zemědělci

Berlín - Zemědělský a potravinářský veletrh Grüne Woche (Zelený týden) dnes otvírá brány v Berlíně. Účastní se jej 1600 vystavovatelů. Hlavní hostující zemí 74. ročníku tradiční akce je letos Nizozemsko. Veletrh uvítá i politické špičky. Ruského premiéra Vladimira Putina dnes na prohlídce doprovodí německá kancléřka Angela Merkelová, hostitelka jeho státní návštěvy. Speciální povinnosti čekají ministra zemědělství ČR Petra Gandaloviče, který se veletrhu účastní také jako zástupce země předsedající Evropské unii.

Veletrh je hned od prvního dne otevřen veřejnosti. Dnes však na sebe hlavní pozornost strhne jeden speciální host, ruský premiér Vladimir Putin. Vystavovatelé z jeho země zabírají největší plochu, úctyhodných 6 tisíc metrů čtverečních.

Veletrh, jenž se odehrává ve 26 halách, potrvá až do 25. února. Organizátoři počítají s tím, že jej letos navštíví 400 tisíc lidí, z toho zhruba čtvrtinu mají tvořit odborníci. Veletrh Grüne Woche je vždy na počátku roku pokládán za důležitý test nálad v agrární branži. Debata se zřejmě letos bude točit kolem toho, jak nynější hospodářská krize doléhá na zemědělce a kolem zemědělské politiky Evropské unie.

Reportáž Daniely Písařovicové (zdroj: ČT24)

Evropská komisařka pro zemědělství Mariann Fischerová-Boelová a německá ministryně zemědělství Ilse Aignerová ve čtvrtek při slavnosti k zahájení veletrhu zemědělcům přislíbily, že je v současné hospodářské krizi nenechají bez pomoci.