Plynová krize ohrožuje i Horní Jiřetín a Černice

Most – I kvůli probíhající plynové krizi se vláda vrátila k dřívějším plánům na těžbu uhlí na Mostecku. Její součástí je i vytěžení uhelných zásob pod obcemi Horní Jiřetín a Černice. Proti vládnímu záměru se navíc nestaví ani kraj, obyvatelé obou obcí, které by měly kvůli uhlí zmizet ze světa, se ale nemíní stěhovat. Těžařské společnosti se přesto chystají na jednání o koupi potřebných pozemků.

Plán těžby, který představilo ministerstvo průmyslu a obchodu, se sice o zbourání Horního Jiřetína a Černic nezmiňuje, ale řečené zásoby leží především ve směru, kde obě obce stojí.

„Bylo by velice nezodpovědné, kdybychom možnost využít zásoby, které jsou za limity, úplně a jednou pro vždy vyloučili,“ hájí rozhodnutí ministerstva jeho mluvčí Tomáš Bartovský.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Proti rozšíření těžby se nadále nechce stavět ani Ústecký kraj, který ji zatím blokoval. Svůj souhlas s prolomením limitů ale podmiňuje tím, že se zničením Horního Jiřetína a Černic budou souhlasit jejich obyvatelé.

Ti už dali najevo, že se vystěhovat nechtějí. „Domov se neprodává za peníze nebo kvůli uhlí,“ říká Miroslav Otcovský z občanského hnutí Kořeny. Plány státu se nelíbí ani vedení obou obcí. Místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt doporučuje, aby ministerstvo nejprve hledalo úspory a pokusilo se více využívat alternativní zdroje.

Těžařské společnosti se přesto připravují na jednání. „Jsme připraveni jednat o vypořádání střetu zájmů s obyvateli Horního Jiřetína,“ uvádí mluvčí společnosti Czech Coal Liběna Novotná.

Vydáno pod