Evropští plynaři poskytnou technický plyn - chtějí tak obnovit dodávky do Evropy

Paříž - Evropské plynárenské společnosti navrhly ruskému Gazpromu dočasné řešení sporu s Ukrajinou, aby se obnovil přísun ruského plynu do Evropy. GDF Suez z Francie dnes uvedl, že evropské plynárenské podniky poskytnou technický plyn, aby se mohlo opět natlakovat potrubí a tok suroviny se obnovil.

Krok se od evropských plynařů obecně očekával po pátečních jednáních, kdy v Berlíně s evropskými podniky jednal Gazprom a ruský premiér Vladimir Putin. Zúčastnili se i zástupci GDF Suez, italského ENI a německého E.ON. GDF Suez dnes dodal, že by návrh mohl pomoci Gazpromu a ukrajinskému Naftogazu dokončit bilaterální dohodu o cenách na letošní rok.

Naftogaz již dříve uvedl, že potřebuje 360 milionů kubických metrů technického plynu tento měsíc, dalších 600 milionů pak bude potřebovat v únoru a stejné množství v březnu. Podle výpočtu Reuters by to přišlo evropské konsorcium na 162 milionů dolarů za leden a po 270 milionech dolarů po dva další měsíce.

O sporu dnes v Moskvě jednají Putin s ukrajinskou předsedkyní vlády Julijí Tymošenkovou. Jednání zatím žádné výsledky nepřineslo a snahy urovnat spor pokračují. Problém s tranzitem ruského plynu do mrznoucí Evropy se má podle ruského prezidenta Dmitrije Medveděva vyřešit „v nejbližších dnech“. Ruský plynárenský monopol Gazprom však očekává podpis dohody ještě dnes.