Na Slovensko začal proudit plyn z české strany

Praha - Po 11 dnech odstávky se Slovensko dočkalo dodávky plynu ze zahraničí. Surovina začala z české strany proudit krátce před půl devátou ráno. Informaci potvrdil Martin Chalupský, mluvčí společnosti RWE Transgas, která tranzit plynu zajišťuje. Díky plynu ze západu zruší Slovensko v pondělí omezení odběru pro firmy.

Techničtí pracovníci RWE se dali do práce v osm hodin, nejprve ale bylo třeba vyrovnat tlak v potrubích na obou stranách hranice. Je to vůbec poprvé, kdy plyn proudí přes česko-slovenskou hranici od západu na východ. Kvůli zavřenému přívodu plynu z Ruska a Ukrajiny se Slovensko dohodlo na náhradních dodávkách se západoevropskými dodavateli, mezi kterými je i RWE Transgas.

Podle Chalupského bude RWE Transgas dodávat na Slovensko z vlastních zdrojů ode dneška 3,75 milionu krychlových metrů zemního plynu denně. Celkový objem bude navýšen o 1,25 milionu krychlových metrů od dalších dodavatelů Slovenského plynárenského průmyslu; v úterý se objem dodávek zvětší o dalších 1,25 milionu krychlových metrů.

Telefonát Martina Chalupského (zdroj: ČT24)

Dnes v noci svitla také naděje na obnovení dodávek ruského plynu přes Ukrajinu. Ruský premiér Vladimir Putin a jeho ukrajinská kolegyně Julija Tymošenková po jednání v Moskvě oznámili, že „plynový“ spor je vyřešen. Smluvně by se úmluvy z dnešní noci měly stvrdit do pondělka a neprodleně poté by se měly obnovit dodávky evropským odběratelům.

Přes Ukrajinu obvykle proudí 80 procent ruského plynu, což představuje asi pětinu evropské spotřeby. Tyto dodávky zcela ustaly od 7. ledna.