Česko chce EU vyzvat k šetření

Berlín - České předsednictví navrhne členským státům Evropské unie, aby přijaly plán na snížení rozpočtových deficitů, které podkopávají snahy obnovit hospodářský růst. Napsal to list Financial Times Deutschland. Návrh by měl zaznít na dnešním zasedání ministrů financí zemí eurozóny.

Německý list se odvolává na dokument podepsaný českým ministrem financí Miroslavem Kalouskem, podle nějž by se Evropané měli do léta zavázat k ozdravení veřejných financí. 

Za snížení nebo alespoň přílišné neprohlubování rozpočtových schodků dlouhodbě brojí Německo, které je největší evropskou ekonomikou, či Nizozemsko. Naopak větší apetit k utrácení v době hospodářské recese mají velké státy jako Francie a Itálie.

Úspory versus podpůrný balíček

Snahy Českého předsednictví o prosazení úspor se také rozcházejí s připravovaným balíkem 200 miliard eur, který se koncem minulého roku rozhodla EU uvolnit na podporu skomírající ervopské ekonomiky. Vlády jednotlivých zemí proto přehodnocují své rozpočtové cíle. Kalousek ale varuje, že nerespektování disciplíny povede k problematickému snižování dluhů.

Vzhledem k tomu, že plán na obnovu hospodářského růstu počítá s masivní finanční injekcí, je velmi pravděpodobné, že státy minimálně v příštím roce prohloubí své rozpočtové deficity, což by mohlo vést k porušení unijních pravidel pro hospodaření. Evropská komise nicméně již dříve uvedla, že pravidla jsou dostatečně flexibilní a že v případě hluboké krize, jako je ta současná, od nich lze dočasně upustit.