Concordia je další porcelánkou v konkurzu

Praha - Pražský městský soud dnes vyhlásil konkurz na porcelánku Concordia Lesov, která je dceřinnou firmou krachujícího Karlovarského porcelánu. Stejně jako její mateřská společnost i Concordia ale pořád vyrábí. Přesto se věřitelé shodli na řešení úpadku konkurzem. Doporučil ho i insolvenční správce, který uvedl, že společnost je natolik předlužená, že její reorganizace není reálná.

Zaměstnanci Concordie jsou v současnosti na dovolené. Do práce by měli znovu nastoupit 26. ledna, aby pracovali na zakázkách, které má firma sjednané. Ve stejný den půjde do práce i zbývajících zhruba 120 zaměstnanců Karlovarského porcelánu.

Podle generálního ředitele Karlovarského porcelánu Vlastimila Argmana nyní obě společnosti čeká podobný osud. Bude se hledat zájemce, který by je koupil a pokračoval ve výrobě.

Concordia je dalším podnikem majetkově propojené skupiny výrobců skla a porcelánu Bohemia Crystalex Trading a Porcela Plus, který je v konkurzu. Výrobce porcelánu s 200 zaměstnanci, je od 22. října v insolvenčním řízení kvůli nedostatku provozního kapitálu. Největším věřitelem je HSBC Bank, která uplatnila pohledávky za více než jednu miliardu korun. Pohledávku za téměř 150 milionů korun přihlásila také mateřská společnost Karlovarský porcelán.