Zaměstnanci Alitalie opět stávkovali, zrušeno 22 letů

Řím - Od zahájení provozu obnovené italské letecké společnosti Alitalia ještě neuplynul ani týden a její zaměstnanci opět vstoupili do stávky. Odborům Alitalie se nelíbí způsob najímání nových zaměstnanců. Část palubního personálu, pilotů i pozemních zaměstnanců tak dnes na čtyři hodiny přerušila práci. Společnost tak byla nucena zrušit 22 letů.

Z celkového počtu zrušených letů jich bylo šest do Evropy a na Blízký východ, zbytek byly lety po Itálii, dodal odborový svaz. Podle zdroje z letiště, na který se odvolává italská agentura Ansa, však bylo zrušených letů jen 18 a ne všechny kvůli protestům.

Italský národní dopravce se loni kvůli prohlubujícím se ztrátám dostal do konkurzu. Po zdlouhavých a náročných jednáních mezi odbory, investory a italskou vládou se doslova na poslední chvíli podařilo část společnosti privatizovat.

Nová Alitalia

Skupina italských podnikatelů zaplatila za zdravou část aerolinek přes miliardu eur a spojila ji s menším italským přepravcem Air One. Minulé pondělí Alitalia podepsala dohodu s Air France-KLM, která koupila v nových aerolinkách podíl 25 procent za 322 milionů eur.

Nová Alitalia začala fungovat minulé úterý. Již tehdy se uskutečnily neoficiální protestní akce zaměstnanců v Římě a Miláně, které narušily některé lety.

Odboráři dnes varovali, že v blízké budoucnosti zvažují svolání 24hodinové stávky. Analytici pozorně sledují, zda se nové Alitalii podaří vyvarovat sporům s odbory, které v minulosti několikrát zabránily snahám o restrukturalizaci, a výrazně tak přispěly ke krachu aerolinek.