ČEZ: Nová jaderná elektrárna v Dukovanech bude do roku 2035

Dukovany (Třebíčsko) - Kromě rozšíření jaderné elektrárny Temelín plánuje energetická společnost ČEZ postavit dva nové bloky také na jihu Moravy v Dukovanech, kde v současnosti probíhá atomová reakce ve čtyřech reaktorech. Nové bloky by měly vyrůst do roku 2035 a každý by měl mít výkon minimálně 1200 magawattů. Dohromady by tedy plně nahradily dodávky ze všech čtyř současných dukovanských reaktorů po jejich vyřazení z provozu.

„Musíme počítat s tím, že v předstihu, než ty bloky odstavíme, musí být v provozu bloky nové,“ zdůraznil ředitel elektrárny Zdeněk Linhart. ČEZ přitom plánuje, že by staré bloky měly být vyřazeny z provozu nejpozději od roku 2045.

ČEZ zatím nemá povolení k rozšíření elektrárny

Výstavba nových jaderných zařízení potrvá zhruba 15 let. O tom, zda vůbec budou moci v Dukovanech vyrůst, však zatím stále není rozhodnuto. „Jsem přesvědčen o tom, že vláda v krátké době schválí takovou strategii, aby umožnila společnosti ČEZ stavbu nových jaderných bloků,“ poznamenal Linhart.


Pokud nové reaktory nevyrostou, hrozí nedostatek elektřiny

Vládu by k rozhodnutí o výstavbě mohl přimět fakt, že by po odstavení současných čtyř bloků dukovanské elektrárny hrozil nedostatek elektrické energie. Zatím Česko sice elektřinu vyváží, ale vzhledem k rychlému růstu spotřeby by to brzy mohlo být úplně jinak. Stavbu nových reaktorů proto doporučila i nezávislá komise akademika Václava Pačese, která měla za úkol posoudit energetickou budoucnost České republiky.

Rozšíření stávajících elektráren v Temelíně a v Dukovanech je přitom nepravděpodobnějším řešením. V republice jsou sice vytipovány dvě další lokality, kde by mohla jaderná zařízení vyrůst, avšak postavit nové reaktory blízko stávajících by bylo podle Linharta levnější, protože v těchto místech již existuje potřebné zázemí.

Vydáno pod