Prezident ECB: Globální růst bude letos ještě slabší, než jsme čekali

Paříž - Evropská centrální banka předpokládá, že růst globální ekonomiky bude v letošním roce výrazně slabší, než se původně předpokládalo. Prezident ECB Jean-Claude Trichet dnes upozornil, že je třeba podrobit revizi i relativně nedávné prognózy. Obtížný podle něj bude i příští rok, Trichet je ale přesvědčen, že situace už se bude zlepšovat, i díky sníženým základním úrokovým sazbám ECB. Ta ji naposledy upravila minulý týden, a to až na dva procentní body.

„Růst ve světě i v Evropě bude v roce 2009 výrazně slabší, než uvádějí prognózy ze začátku prosince,“ předpovídá Trichet. Prognózy, na které Trichet odkazuje, počítaly na letošní rok s poklesem ekonomiky eurozóny až o jedno procento.

Trichet řekl, že i když příští rok bude velmi složitý, existují důvody k tomu, aby bylo rozumné očekávat zlepšení. ECB minulý týden snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na dvě procenta. Zároveň ale signalizovala, že tempo uvolňování měnové politiky zmírní. Snižováním sazeb chce ECB zabránit tomu, aby se ekonomika eurozóny ponořila do ještě hlubší recese, než ve které podle předpokladů v letošním roce bude.


Evropská komise dnes ekonomice eurozóny předpověděla pokles o 1,9 procenta. Pokles celé Evropské unie, tedy všech 27 jejích členů, by měl v průměru činit 1,8 procenta. Komise také počítá s tím, že v nadcházejícím roce v EU zanikne asi 3,5 milionu pracovních příležitostí, z části kvůli poklesu výdajů domácností a částečně kvůli zpřísnění podmínek pro poskytování úvěrů.

Vydáno pod