Kalousek vyzývá státy EU k šetření

Brusel - Podle ministra financí Miroslava Kalouska by Evropská unie měla začít šetřit a členské státy by se měly co nejdříve vrátit k dlouhodobé konsolidaci veřejných rozpočtů. Kalousek to řekl před dnešním jednáním ministrů financí Evropské unie, které bude jako člen vlády předsednické země řídit.

Šéf české státní pokladny na jednání předloží nezávazný dokument, který státy unie vyzývá, aby po finanční injekci do evropské ekonomiky, kterou zmítá krize, začaly společně snižovat prohlubující se rozpočtové schodky. Navíc upozorní, že jakákoliv hospodářská pomoc musí být v souladu s pravidly hospodářské soutěže.

„Pokládám za důležité, aby Ecofin (ministři financí EU) vyslal politický signál, že se budeme snažit vrátit se co nejdříve ke dlouhodobé konsolidaci veřejných rozpočtů,“ dodal Kalousek. Trvá na tom, aby se země eurozóny vrátily k dodržování paktu stability a růstu, který je zavazuje k tomu, aby deficit veřejných rozpočtů nepřekročil tři procenta. 

Telefonát Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Irský 11procentní schodek a pakt stability 

Pondělní zpřesněná prognóza Evropské komise odhalila, že s výrazným propadem státního hospodaření se potýká velká část Evropské unie. Zdá se, že podmínky paktu poruší osm ze šestnácti zemí eurozóny. Nejhůře dopadne zřejmě Irsko, kterému komise odhaduje pro letošek schodek veřejných rozpočtů ve výši 11 procent hrubého domácího produktu.

Přesto se na toto téma mezi ministry očekává bouřlivá diskuse. Za snížení nebo alespoň přílišné neprohlubování rozpočtových schodků dlouhodobě brojí Německo, které je největší evropskou ekonomikou, či Nizozemsko. Naopak větší apetit k utrácení v době hospodářské recese mají velké státy jako Francie a Itálie.