Distributoři léků zaplatí za kartel více než sto milionů

Brno - Čtyři firmy, které v Česku distribuují léčiva, zaplatí za kartelovou dohodu pokutu v celkové výši 113 milionů korun. Trest, jenž jim před dvěma lety udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže za to, že přerušily dodávky léků do několika silně zadlužených nemocnic, jim dnes potvrdil brněnský krajský soud.

Potrestané firmy se v únoru 2006 dohodly na pozastavení dodávek léků do Thomayerovy nemocnice, pražské Bulovky a brněnské nemocnice u svaté Anny, které distributorům v té době dlužily asi 400 milionů korun. Bojkot trval několik dnů. Zásadní problém antimonopolní úřad spatřoval především v tom, že se firmy na přerušení dodávek domluvily, což je nezákonné.

Distributoři, kteří v době incidentu ovládali přibližně 95 procent trhu, se proti rozhodnutí antimonopolního úřadu odvolali. Soud mu ale nakonec dal za pravdu. Konstatoval, že se potrestaným společnostem nepodařilo uspokojivě prokázat, že se kartelu nedopustily, zatímco úřad měl pro udělení pokuty důkazů dost.

Firmy PHOENIX lékárenský velkoobchod a Pharmos už svoje díly pokuty zaplatily. GEHE Pharma Praha a Alliance Healthcare dostaly odklad do vydání rozsudku soudu. Budou je tak muset uhradit nyní.