Evropa kritizuje turecké požadavky ohledně plynovodu Nabucco

Brusel - Představitelé turecké vlády v souvislosti s proběhlou krizí dodávek plynu do evropských států vyjádřili další podmínku ohledně vybudování nového plynovodu Nabucco. Předseda turecké vlády Recep Tayyip Erdogan uvedl, že Turecko by spuštění Nabucca mohlo podmiňovat uspíšením procesu vstupu země do Evropské unie. Nový náznak ultimáta přijala většina představitelů Bruselu odmítavě. Předseda Evropské komise José Manuel Barroso včera vyzval Turecko, aby podobné úvahy mírnilo. Erdogan předtím naznačil, že jeho země by v případě zablokování přístupových rozhovorů mohla svůj postoj k plynovodu přezkoumat. Nakonec se však s Barrosem shodli, že plynovod, jímž má přes Turecko proudit plyn do zemí unie, je pro obě strany potřebný.

„Jde tu o politické vydírání ze strany Turecka,“ řekl dnes německý ministr energetiky Michael Glos na jednání o energetice v Berlíně. Projektem plynovodu Nabucco chce Evropa získávat významná množství zemního plynu od Kaspického moře nezávisle na Rusku přes turecké území. Zájem o plynovod v těchto dnech vzrostl kvůli přerušení dodávek plynu do Evropy způsobenému rusko-ukrajinskými rozepřemi ohledně plateb za tuto strategickou surovinu.

„Turecký postoj je důkazem, že země zatím není připravena na vstup do unie. Jde primárně o fundamentální spor, který se týká podstatných rozdílů ve společenských názorech. Turecko není s to plnit některé závazky, dodnes není ani schopno udělat změny v ústavě,“ uvedl z Bruselu europoslanec Josef Zieleniec.

Turecko stupňuje své požadavky (zdroj: ČT24)

Turecko, které o členství v unii usiluje už několik desetiletí, zahájilo přístupové jednání v roce 2005. Z celkových 35 kapitol bylo ale zatím otevřeno jen deset. Energetika je mezi těmi, o nichž se dosud nejednalo. Plánovaným plynovodem o délce 3500 kilometrů, vedeným mimo ruské území, má do zemí unie proudit plyn od Kaspického moře, případně až z Blízkého východu. Vyhlídka na turecké členství budí v některých členských zemích unie výhrady a odmítavé postoje. Přístupová jednání dál komplikuje otázka Kypru, rozděleného na řeckou a tureckou část.