Albatros dostal pokutu, mimo jiné i za smlouvy kolem Harryho Pottera

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže potrestal nakladatelství Albatros pokutou ve výši 313 tisíc korun za chyby ve smlouvách s jeho odběrateli. Pochybnosti o praktikách nakladatelství získal úřad při prověřování prodeje knihy Harry Potter a relikvie smrti. Správní řízení se však netýkalo pouze této knihy, ale obecně vertikálních dohod mezi Albatrosem a jeho odběrateli.

Albatros se ve smlouvách kolem knihy Harry Potter a relikvie smrti snažil zabránit distribuci tohoto díla do hypermarketů, a tím zvýhodnil standardní knihkupectví. „Řízení prokázalo, že Albatros uzavíral a plnil zakázané dohody o omezení okruhu osob, jimž je odběratel oprávněn dále dodávat zboží,“ vysvětlil Pecina. Tyto smlouvy mělo nakladatelství uzavírat od roku 2001.

Nakladatelství svou chybu uznalo a vzdalo se práva na odvolání, sankce tak bude brzy pravomocná. „Rozhodnutí úřadu jsme obdrželi a akceptujeme jej včetně výše sankce,“ reagoval Radovan Suk z Albatrosu.

Pokuta, kterou mohl antimonopolní úřad Albatrosu udělit, mohla být mnohem větší než oněch 313 tisíc, které nakonec musí nakladatelství zaplatit. Mohla se pohybovat až v řádu milionů korun. Firma ale spolupracovala a chybné smlouvy opravila.

Vydáno pod