Kraje možná vstoupí do Českých drah, chtějí kontrolovat dotace

Brno - Kraje chtějí mít větší dohled nad dotacemi, které každoročně platí Českým drahám za ztrátovou osobní dopravu. Zvažují proto, že majetkově vstoupí do společnosti. Řekl to dnes jihomoravský hejtman a předseda Rady asociace krajů Michal Hašek.

Dotování ztrát z regionální železniční dopravy se podle něj musí řešit systémově. V úvahu připadá změna zákonů nebo právě převod části akcií drah ze státu na kraje, řekl Hašek. Podle něj by pak kraje mohly mít své zástupce v dozorčí radě a představenstvu ČD. Jejich prostřednictvím by podle něj regiony lépe kontrolovaly hospodaření drah.

Rozdělením přišly dráhy o zisky 

Kraje letos nepotěšily hlavně rostoucí nároky Českých drah na úhradu ztrát. Společnost je dřív částečně kryla ze zisků nákladní dopravy. Poté, co se nákladní doprava vyčlenila do samostatné firmy ČD Cargo, však dráhy o tento příjem přišly.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek dnes v Brně toto řešení označil za šalamounské s tím, že vláda ponechala zvlášť ziskovou nákladní dopravu a doplatky ztrátové osobní chce po krajích. Je podle něj logické, že kraje, jejichž příjmy vycházejí z rozpočtového určení daní, s touto částkou nepočítaly a nemohou ji uhradit.

Podobně se vyjadřují i hejtmani. Ti se minulý týden dohodli, že drahám zaplatí o šest procent více než loni, což odpovídá loňské průměrné inflaci. Zbývající částku, kterou ČD požadují a jež v součtu všech krajů činí 3,2 miliardy korun, by měl zaplatit formou účelové dotace stát.