Viceprezident Gazpromu: Na dlouhém trvání plynové krize nese vinu EU, potažmo i Praha

Praha – Ruský plyn začal včera po dvoutýdenní odstávce proudit přes Ukrajinu do západních částí Evropy. Slovensko, Bulharsko a Moldavsko, které jsou na rusko-ukrajinském plynovodu stoprocentě závislé, tak opět mohou bez obav topit. Viceprezident ruské plynárenské společnosti Gazprom Alexandr Medveděv k problému kolem plynu pro ČT uvedl, že na dlouhém trvání plynové krize nese vinu Evropská unie, která podle něj nedokázala přimět Ukrajinu, aby přistoupila na dřívější dohodu vyjednanou českým premiérem Mirkem Topolánkem.  Kritizoval tak dohodu, kterou vyjednal premiér Mirek Topolánek a kterou nakonec Rusko kvůli ukrajinským dodatkům zavrhlo.

Podle představitele Gazpromu se odstavení dodávek plynu nebude opakovat. „Tomu myslím nová smlouva předchází. Je to prvotřídní kontrakt na deset let,“ prohlásil Medveděv. České rozvědky a kontrarozvědky navzdory tomu varovaly kabinet, že další rusko-ukrajinský spor není vyloučen. Vládě proto tajné služby navrhly, aby přepracovala energetickou koncepci státu.

Gazprom:

Viceprezident Gazpromu si myslí, že Česko jako předsednický stát Evropské rady mělo být v diplomatických jednáních ráznější. „Krize mohla skončit dříve, kdyby se unie více angažovala,“ řekl Alexandr Medveděv.

Druhý muž Gazpromu se domnívá, že samo Rusko nemůže za zhoršení své mezinárodní reputace. Připomíná, že Evropě dodává plyn již 40 let a letos nastal první podobně vážný problém. „Nelíbí se nám, pokud se někdo snaží naši pověst poškodit. Trvám na tom, že Rusko se v této krizi chovalo podle všech mezinárodních pravidel,“ míní Medveděv.

Viceprezident Gazpromu zároveň předpokládá, že se poptávka západu Evropy po ruském plynu po krizi nesníží. Dodává, že podporuje výstavbu dalších plynovodů, které mají obejít Ukrajinu. „Našimi partnery jsou evropské společnosti, které mají podporu svých vlád. Takže pozici určitě neztrácíme,“ říká Alexandr Medveděv.

Moskva začala omezovat dodávky plynu na Nový rok, protože se s Ukrajinci nedohodla na ceně plynu pro letošní rok. O týden později přestal plyn přes Ukrajinu do střední a západní Evropy proudit úplně.

Vydáno pod