Šéf měnového fondu: Svět krizi nepřekoná dřív než za dva roky

Praha - Špatné zprávy ze světové ekonomiky budou zřejmě ještě dlouhou dobu na pořadu dne. Myslí si to šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn. Měnový fond podle něho v nejbližších dnech výrazně sníží výhled letošního vývoje. S následky finanční krize se prý světová ekonomika bude potýkat nejméně v příštích dvou až třech letech.

„Poslední předpověď Mezinárodního měnového fondu nebyla příliš příznivá. Nová, jejíž vydání se očekává v příštích několika dnech, bude ještě horší,“ řekl Strauss-Kahn v rozhovoru pro BBC. „Situace se zatím nelepší,“ dodal.

Ve své listopadové zprávě věštil měnový fond světové ekonomice pro rok 2009 růst o 2,2 procenta při propadu americké ekonomiky o 0,7 procenta a snížení HDP Evropské unie o půl procenta. Nyní budou podle Strausse-Kahna muset Evropa i Amerika počítat s výsledkem horším až o jeden procentní bod.

2009 - rok krize

Problémy se nevyhnou ani rozvíjejícím se ekonomikám. Přestože si pravděpodobně udrží růst, budou muset Čína, Indie, Brazílie a další státy počítat s pomalejším vývojem HDP. První známky zlepšování situace se nicméně podle šéfa měnového fondu mohou objevit už ve druhé půlce letošního roku. Obnova však nezačne dřív než v roce 2010.

Černě vidí nejbližší budoucnost také Evropská komise. Ta včera přišla s novými čísly, které počítají s propadem unijní ekonomiky o 1,8 procenta v roce 2009. Český HDP by měl ve stejném období růst o 1,7 procenta.