Ministři práce EU v Luhačovicích o bariérách pracovního trhu a pracovní době

Luhačovice - Diskuse o ukončení překážek, které brání novým členským zemím EU včetně Česka pracovat v některých státech původní patnáctky, bude zřejmě nejžhavějším tématem dvoudenního zasedání evropských ministrů práce a sociálních věcí, které začíná dnes v Luhačovicích na Zlínsku. České předsednictví bude usilovat o to, aby v následujících měsících zmizely zbývající bariéry, v Bruselu to ve středu řekl ministr Petr Nečas, který bude zasedání předsedat. Do lázeňského města by první ministři měli dorazit kolem 13. hodiny a kolem 16. hodiny by mělo začít samotné jednání.

Svůj pracovní trh zatím Čechům a dalším nováčkům neotevřelo Německo, Rakousko, Belgie a Dánsko. Omezení mohou tyto státy zachovat maximálně do roku 2011. Rozhodnout by měly do letošního května. Dánsko již oznámilo, že svůj trh práce od května všem zemím EU zcela otevře. Belgie by tak mohla možná také učinit, i když to není zcela jisté. Naopak panují obavy, že Německo a Rakousko přechodné období obnoví.

Na luhačovickém neformálním setkání zřejmě k žádnému průlomovému závěru v oblasti volného pohybu pracovních sil nedojde. Náměstek ministerstva práce a sociálních věcí pro evropské záležitosti Michal Sedláček však informoval, že neformální zasedání jsou důležitá pro „předjednání“ pozic států, které následně zohlední Rada Evropské unie. Tato schůzka se uskuteční v Bruselu 9. března.

Podle Sedláčka bude druhým velmi důležitým tématem Luhačovic směrnice o pracovní době. Jde totiž o kontroverzní návrh Evropské komise stanovující maximální délku pracovní doby zaměstnanců. Členské státy EU nalezly loni v červnu po velmi dlouhém vyjednávání kompromisní znění směrnice.

Ministři práce se tenkrát dohodli na tom, že bude platit maximální týdenní pracovní doba 48 hodin, ale zaměstnanci se budou moci rozhodnout, zda jsou ochotni pracovat přesčas. Europoslanci, kteří o směrnici spolurozhodují, však v prosinci schválili jiné znění. Chtějí, aby lidé nepracovali déle než 48 hodin týdně. Úkolem českého předsednictví je podle Sedláčka nalézt strategii všech států unie k jednání o dohodě s europoslanci.

Směrnice o pracovní době je důležitá pro Čechy v tom, že jasně vymezuje termín pracovní pohotovost jako dobu, kterou například lékař skutečně tráví prací, nikoli například spánkem na služebně. Podle současného českého zákoníku práce přitom musí mít lékař proplacenou i službu, kterou netráví aktivně prací.

Poprvé mimo Prahu

Luhačovické neformální zasedání evropských ministrů je první velkou předsednickou akcí, která se v Česku koná mimo Prahu. Lázeňské město s 5500 obyvateli je podle svého starosty Františka Hubáčka na událost dobře připravené. Muselo vyřešit zejména problém s nedostatečnou parkovací kapacitou. Nakonec si pomohlo tím, že otevřelo i plochy, které k parkování slouží pouze v hlavní lázeňskou sezonu.

Hosté i obyvatelé Luhačovic musejí počítat s omezeními, a to jak vzhledem k ubytovacím kapacitám, tak i z hlediska bezpečnostních opatření. Ta budou platit zejména v místech, kde se jednání uskuteční. „Běžní“ občané tam nebudou mít přístup. Policisté už znají rozmístění hlídek, jsou rozděleni do služeb. Do Zlína prý v úterý přijelo 70 příslušníků dopravní policie z jihomoravského krajského ředitelství, kteří budou mít na starost doprovod jednotlivých delegací.

Všechna místa prověří pyrotechnický oddíl i hasiči. Policisté se budou starat o dopravu, veřejný pořádek, ostrahu objektů, osobní ochranu ministrů i bezpečnost ostatních účastníků zasedání.