Finanční krize výrazně přibrzdila čínskou ekonomiku

Peking - Finanční krize se nevyhnula ani nejlidnatější zemi světa. Podařilo se jí přerušit i úspěšné pětileté období, kdy čínská ekonomika rostla dvouciferným tempem. V loňském roce růst zpomalil na 9 procent, což bylo oproti 13procentnímu skoku v roce 2007 výrazně méně.

Na nižším ročním růstu se podepsal zejména nepříznivý vývoj posledního čtvrtletí, kdy se hrubý domácí produkt Číny zvýšil jen o 6,8 procenta z devíti procent v posledním kvartále. Toto zpomalení překvapilo i ekonomy, kteří sice přibrzdění ekonomiky očekávali, avšak hovořili o sedmiprocentním růstu.

„Mezinárodní finanční krize se prohlubuje a šíří, a to má negativní dopady na domácí ekonomiku,“ identifikoval příčinu zpomalení šéf čínského statistického úřadu Ma Ťien-Tchang.

Reportáž o poklesu výkonu asijských ekonomik (zdroj: ČT24)


Pozitivní nejsou ani prognózy do budoucna. Vláda pro letošek počítá s osmiprocentním zvýšením hrubého domácího produktu. Ekonomové jsou ale mnohem opatrnější, předpokládají, že Čína poroste pouze 5 až 6procentním tempem. Pokud by se jejich prognóza naplnila, byl by letošní růst ekonomiky nejlidnatější země světa nejpomalejší od roku 1990.

Pokud se černé prognózy ekonomů skutečně naplní, bude Číně hrozit sociální nestabilita. Minimálně osmiprocentní růst totiž potřebuje proto, aby mohla vytvářet dostatek pracovních míst pro novou pracovní sílu.