Hodnota investic přilákaných do Česka se loni prudce propadla

Praha - Hodnota investic, které loni přilákala do Česka státní agentura CzechInvest, byla ve srovnání s rokem 2007 o 41 miliard korun nižší a dosáhla pouze 30 miliard Kč. Celkově však země získala o 12 investičních projektů více než v předchozím roce, jejich počet se vyšplhal na 213. Za poklesem hodnoty podle CzechInvestu stojí fakt, že se většina investic, které v roce 2008 přišly do České republiky, orientovala na výzkum, vývoj a služby, které jsou tradičně finančně méně náročné.

Zatímco v roce 2007 tvořily výzkum, vývoj a služby jen 32 procent všech investičních projektů, loni jejich podíl vzrostl na 63 procent. „Špičkové vybavení pro vývojáře softwaru je zákonitě levnější než stavba nového výrobního závodu. Navíc, většina společností, které investují do služeb, si budovy i zařízení pronajímá a jejich počáteční investice je pak v našich statistikách o to nižší,“ vysvětlila pověřená generální ředitelka CzechInvestu Alexandra Rudyšarová.

Projekty nejen ze zahraničí, ale také od domácích firem

Reportáž Veroniky Kubíčkové (zdroj: ČT24)

Investice přicházely do Česka nejen ze zahraničí, činily se i tuzemské firmy. V loňském roce připravily 127 nových projektů za téměř deset miliard korun. Díky tomu vznikne 4054 nových pracovních míst.

Investice připravené českými společnostmi jsou ve statistikách za rok 2008 na prvním místě jak v počtu nových projektů, tak ve velikosti celkové investice i v počtu nově vytvořených pracovních míst. Podle počtu investičních projektů se za českými podniky umístili investoři z Německa s 29 projekty a na třetím místě skončily společnosti ze Spojených států se 14 investicemi.

Projektů mohlo být více, zasáhla ale finanční krize

Na počtu a hodnotě investic realizovaných v České republice se v loňském roce negativně podepsala finanční krize. Země kvůli ní podle CzechInvestu přišla o dva rozsáhlé projekty z oblasti automobilového průmyslu, jejichž hodnota se pohybovala v řádech miliard korun.


„Vysledovali jsme utlumení zájmu o automobilový průmysl. Měli jsme indikované dva poměrně velké projekty z oblasti automobilového průmyslu, které byly definitivně zařazeny do skupiny death. To znamená, že investor se rozhodl tuto investici vůbec nerealizovat,“ uvedla Rudyšarová. O jaké projekty se jednalo, ale neupřesnila.

Příliv velkých investičních projektů dosáhl vrcholu v roce 2006. Jen hodnota investic získaných v prvním pololetí roku 2006 přesáhla 70 miliard korun, což byla přibližně suma, které dosáhly nové investice za celý rok 2007. Za vysokou hodnotou z roku 2006 stál především třicetimiliardový projekt továrny automobilky Hyundai v Nošovicích.

Továrna Hyundai
Zdroj: ČT24