Jak si poradit s dovozem auta ze zahraničí?

Praha - Dnes už v českých obchodech seženeme téměř všechno, přesto za mnohými nákupy stále vyrážíme do zahraničí. Několikahodinová jízda směrem na Západ se totiž stále vyplatí. Klasickým příkladem jsou nákupy aut. V řadě starých členských zemí Evropské unie, např. v sousedním Německu, totiž vyjdou nová auta i ojetiny často levněji než v Česku. Při dovozu je však důležité mít na paměti celou řadu pravidel, která se ještě ke všemu různí podle toho, zda se jedná o nový či starší vůz.

Není nový jako nový

Novým dopravním prostředkem se pro účely zákona o dani z přidané hodnoty (DPH) rozumí pozemní motorové vozidlo, které bylo uvedeno do provozu před méně než šesti měsíci nebo má najeto méně než 6 000 kilometrů. Podstatné je slovíčko NEBO. Bohatě totiž stačí splnění jedné podmínky k tomu, aby bylo motorové vozidlo považováno za nový dopravní prostředek.

Kde zaplatit DPH

V případě nákupu nového dopravního prostředku platí daň všichni. Nezáleží tedy na tom, zda osoba podniká, či ne, a zda je, či není plátcem DPH. Ale pozor, daň se platí až na území České republiky. Prodej nových aut z jakéhokoliv státu Evropské unie do jiné členské země je v zemi původu od daně osvobozen.

Přiznání k dani z přidané hodnoty je třeba podat českému finančnímu úřadu do deseti dnů od pořízení nového automobilu. Po vyměření daně správcem daně je pak DPH splatná do 25 dnů ode dne vyměření. Teprve po prokázání zaplacení daně je možné nový dopravní prostředek přihlásit na dopravním inspektorátu.

Nákup ojetiny

Nákup ojetin podléhá stejnému režimu jako pořízení jakéhokoli jiného zboží z členských zemí Evropské unie. Pokud si ojetý dopravní prostředek z EU pořídí osoba, která není plátcem daně, od osoby registrované v jiném členském státě, zaplatí cenu včetně DPH se sazbou daně členského státu, ve kterém automobil pořizuje. Doma pak již žádnou DPH neplatí.

Pozor: Neplaťte DPH dvakrát!

Pokud prodejce v zahraničí trvá na zaplacení daně z přidané hodnoty, požadujte, aby kupní smlouva obsahovala také větu, že automobil bude vyvezen do jiné země. DPH neplaťte! Mnohdy totiž samotní prodejci nevědí, jaká pravidla při prodeji v EU platí a domáhat se zpětně vrácení daně zbytečně zaplacené v zahraničí je velmi problematické.

A ještě důležité upozornění na závěr: Vzniklé spory při zahraničních nákupech pomáhá spotřebitelům, avšak nikoliv podnikatelům, úspěšně řešit Evropské spotřebitelské centrum.

  • Peníze autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/327/32685.jpg
  • Autobazar autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/40/3925.jpg