Česká kina přilákala nejvíc diváků za 14 let

Praha - Česká kina mají za sebou rekordní rok a provozovatelé si mnou ruce. Do biografů loni přišlo bezmála 12,88 milionů diváků - o padesát tisíc víc než předloni a vůbec nejvíc za posledních 14 let. Odrazilo se to i ve výdělcích za lístky. Celkem kina utržila 1,22 miliard korun. Vyplývá to z čerstvých statistik Unie filmových distributorů.

Začátkem roku to vypadalo na slabší sezonu. V první polovině roku kina vykazovala nižší návštěvnost než v rekordním roce 2007 a ještě v září měla meziroční pokles diváků o 1,2 milionu a tržeb o 112 milionů korun. Na podzim se ale návštěvnost kin díky atraktivním filmovým titulům zvýšila.

Nejvíc lákal film Bathory 

Nejvíce návštěvníků loni do kin přilákal velkofilm Bathory slovenského režiséra Juraje Jakubiska, který od červencové premiéry do konce listopadu vidělo přes 900 tisíc diváků. Film o Alžbětě Báthoryové přezdívané Čachtická paní je s rozpočtem přesahujícím 300 milionů korun nejdražším středoevropským filmem. V Česku do listopadu v kinech utržil 86,4 milionu korun.

I loni pokračovalo v českých kinech zdražování. Zatímco ještě v roce 2000 stála v průměru vstupenka jen o něco víc než 68 korun, v roce 2004 už 91,80 a loni v listopadu zaplatili lidé za jednu vstupenku v průměru 100 korun a 70 haléřů. Rychleji se přitom zdražovalo v multikinech.

Většinu lístků prodala multikina

Multikina také přilákala nejvíc návštěvníků. Jejich podíl na celkové návštěvnosti se zvýšil zhruba o 3,5 procentního bodu na 63,8 procenta. Loňské údaje o tržbách a návštěvnosti multikin zatím nebyly zveřejněny. Kvůli multikinům již v řadě měst a obcí přestala promítat původní kina a zbylé biografy se často neobejdou bez dotací radnic. „Rozšiřující se síť multikin je bezpochyby jedním z důvodů zvýšené návšťevnosti,“ potvrdil PR manažer společnosti Bonton Film Petr Slavík.

Krize paradoxně žene diváky do kin

Zdálo by se, že všudypřítomné obavy z dopadů finanční krize povedou k problémům i filmového průmyslu. „Zatím v historii se vždycky ukázalo, že hluboké finanční krize kinům a filmovým studiím často i prospěly, neboť lidé hledali odreagování, které není finančně přespříliš nákladné. Stačí si vzpomenout na třicátá léta v Americe a vzestup hollywoodských studií,“ připomněl Slavík.

A právě Spojené Státy, které finanční krizi odstartovaly, hlásí za loňský rok rovněž rekordní tržby. Příjmy ze vstupenek v severoamerických kinech vzrostly proti předchozímu roku o téměř dvě procenta a dosáhly skoro 10 miliard dolarů, což je 191 miliard korun.