Národní ekonomická rada by dnes měla najít lék na krizi

Praha - Desítka členů nově zřízené Národní ekonomické rady vlády se dnes sejde s premiérem Mirkem Topolánkem a některými ministry. Společně budou hledat lék na dopady světové finanční krize, která už se začala promítat také do české ekonomiky. Závěry dnešní schůzky projedná kabinet na svém pondělním zasedání. Podle jednoho z jejích členů, bývalého ministra financí Jiřího Rusnoka, by se rada měla dohodnout na základních doporučeních pro boj s hospodářskou krizí. Tiskovou konferenci NERV odvysílá kanál ČT24 od 16:00 v přímém přenosu.

Národní ekonomická rada vlády, takzvaný NERV, má za úkol připravit opatření proti případným dopadům krize. Každý člen rady má podle Topolánka své vlastní zadání a napíše svůj pohled na situaci. Jednotlivé společné návrhy by pak měly být předány Poslanecké sněmovně zřejmě na první únorové schůzi společně s návrhem změny rozpočtu vyplývající z úprav makroekonomické předpovědi.

Aktualizované návrhy státního rozpočtu kabinet projedná na pondělním zasedání. Původní verze rozpočtu počítala s růstem domácí ekonomiky o 4,8 procenta a schodkem 38,1 miliardy korun. V současnosti je však už zřejmé, že ekonomika tak dobrých výsledků nedosáhne. Návrhy NERV počítají s prudkým ochlazením růstu maximálně tři procenta.

Některé z předběžných návrhů, které se již objevily v tisku, ministr financí Miroslav Kalousek odmítl. Nesouhlasí například s návrhem na snížení DPH u elektřiny z 19 na 15 procent, který členům NERV předložil generální ředitel ČEZ Martin Roman. Ministr rovněž odmítl nápad člena NERV Jiřího Rusnoka, aby stát pomohl firmám navýšením nebo uspíšením veřejných zakázek spojených s investicemi do infrastruktury i za cenu vyššího zadlužení státu.

Vydáno pod