Pospíšil chce kvůli krizi novelizovat insolvenční zákon

Praha - Ministerstvo spravedlnosti podle ministra Jiřího Pospíšila chystá novelu insolvenčního zákona, která by měla v souvislosti s hospodářskou krizí účinněji reagovat na některé problémy. Novela zákona, který kritizují odbory, by podle něj mohla být schválena do poloviny letošního roku. Pospíšil v pořadu České televize Otázky Václava Moravce uvedl, že změny připravila skupina expertů včetně soudců Nejvyššího soudu. Změny by podle něj insolvenční právo měly připravit na dobu případné krize.

„Jejich cílem je nastavit taková pravidla, aby insolvenční zákon ještě více než dosud umožňoval přežití podniku i jeho reorganizaci, jeho případné oddlužení, a nikoliv zánik a rozprodej,“ řekl Pospíšil. „Podnik, který není mrtvý, nechť přežije, a dává tak práci zaměstnancům. Tedy i z hlediska odborů jsou naše změny pozitivní, protože umožní přežití podnikům, a nikoliv propouštění a likvidaci toho, kdo je zaměstnává,“ doplnil Pospíšil v OVM.

Pospíšil již materiál se 14 navrhovanými změnami zaslal premiérovi Mirku Topolánkovi k diskusi. Paragrafované znění by mohlo být připraveno do dvou až tří týdnů od zadání ze strany vlády. „Po vypracování bychom mohli zákon ve zkráceném řízení poslat do parlamentu tak, aby v první polovině roku byl tento materiál schválený, byl účinný a byli jsme připraveni reagovat na případné možné problémy, které mohou nastat,“ dodal Pospíšil.

Insolvenční zákon, který platí zhruba rok a je terčem kritiky zejména ze strany odborů, podle něj funguje dobře a splnil očekávání. Přesto expertní skupina nyní posuzuje všechny námitky odborů vůči současnému znění zákona a není v tuto chvíli jasné, jaké budou jejich závěry a doporučení.

Odborový svaz pracovníků skla a porcelánu insolvenční zákon kritizoval kvůli tomu, že podle něj některé zaměstnance skláren krachující skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) dostal do pozice nevolníků. Žádá proto změnu zákona, který by měl posílit postavení zaměstnanců. Podle předsedy odborového svazu Vladimíra Kubince je největším problémem sklářů, že nový insolvenční zákon přednostně uspokojuje zajištěné věřitele. Na provoz firem a mzdy potom nezbývají peníze.