Karlovarský porcelán propustí 1 100 lidí. Najde nového vlastníka?

Nová Role (Karlovarsko) - Zhruba 1 100 zaměstnanců největší české porcelánky Karlovarský porcelán dostane tento týden výpověď. Pracovní poměr by jim měl skončit koncem března, dokdy je ve firmě zajištěna výroba. Jak uvedl insolvenční správce Tomáš Čermín, krizový scénář by mohl zvrátit jenom prodej Karlovarského porcelánu, který je od 10. prosince v konkurzu.

Několik potenciálních kupců se už o případnou koupi Karlovarského porcelánu přihlásilo, Čermín má ovšem podle vlastních slov na stole jedinou konkrétní nabídku. Očekává však, že další přibudou a vychází z toho, že si o ekonomické údaje týkající se porcelánky požádala celá řada subjektů. Předběžné nabídky potenciálních zájemců hodlá věřitelský výbor vyhodnotit počátkem února. „Potom bude mnohem jasnější, zda porcelánka i nadále bude vyrábět,“ uvedl Čermín.

„Vnímáme výpovědi jako prevenci, k níž jsme museli přikročit. Předpokládáme, že by to mělo urychlit prodej podniku,“ řekl generální ředitel porcelánky Vlastimil Argman. Za kolik by bylo možné porcelánku prodat, je podle Čermína v úrovni spekulací. „Toto rozpětí se může pohybovat mezi 200 miliony až jednou miliardou korun,“ dodal.

Prodej KP, ať už jako celku, nebo jednotlivých závodů či aktiv společnosti, je podle Čermína možné realizovat velmi rychle. Než k tomu dojde, výpovědní doba zaměstnancům poběží. Současně jim vznikl nárok na výplatu odstupného ve výši tří až šesti měsíčních platů. Čermín však připustil, že jeho vyplácení bude složité. Karlovarský porcelán ještě dluží lidem výplaty za prosinec.

Podle Argmana je rozdání výpovědí pouze dalším z očekávaných kroků od října loňského roku, kdy se porcelánka ocitla v úpadku a insolvenčním řízení. Předcházelo mu oznámení o hromadném propouštění ohlášené úřadům práce loni na podzim.

Závazky KP, které vznikly do 14. října loňského roku, se nyní pohybují kolem 1,4 miliardy korun. Z toho je zhruba 416 milionů korun nesplacený úvěr, dalších 500 milionů korun tvoří ručení za závazky dceřiné firmy Concordia a mateřské společnosti Porcela Plus. Zbývající závazky má
společnost například vůči dodavatelům surovin nebo zaměstnancům. Jestliže dojde k prodeji, uspokojeny budou především banky.

Vlastimil Argman
Zdroj: ČT24
Vydáno pod