Japonsko nakoupí akcie firem, které ohrozila krize

Tokio - S následky napáchanými finanční krizí se po svém snaží vyrovnat také druhá největší světová ekonomika. Japonská vláda dnes spustila program na nákup akcií podniků, které krize ohrozila. Celkem do cenných papírů problémových společností investuje 16,7 miliardy dolarů, v přepočtu víc než 350 miliard korun. Nový investiční balík má být dalším krokem ke zmírnění problémů s úvěry.

Japonská centrální banka už začala s nákupem dluhopisů, aby pomohla firmám získat peníze. Vláda navíc poskytla finanční prostředky k posílení nabídky bankovních úvěrů. Klesající export a úvěrová krize však nadále znamenají hrozbu pro řadu japonských podniků.

Zpráva o nové vládní pomoci přispěla k nárůstu japonských akcií. „Pro akciový trh je to v tuto chvíli pozitivní,“ řekl analytik Soičiró Mondži ze společnosti Daiwa SB Investments. „Bankroty jsou na vzestupu, a to nejen mezi finančními firmami. Jsou tu zprávy, že financování je napjaté v mnoha velkých společnostech. Toto vládní opatření je přínosem v tom, že by mělo zmírnit finanční napětí,“ dodal.

Spása pro menší podnikatele

Vládní program by se mohl stát záchranným lanem pro malé a střední podniky, které se podílí zhruba 70 procenty na celkové zaměstnanosti v zemi a pro které je nyní obtížnější získat finanční prostředky než pro velké společnosti.

„Chceme podporovat společnosti, které považujeme za důležité pro Japonsko a místní ekonomiky, bez ohledu na jejich velikost,“ řekl japonský ministr hospodářství, obchodu a průmyslu Tošihiró Nikai.