Obama chce v americké energetice více ekologie

Washington - Americký prezident Barack Obama vyzval k nezávislosti Spojených států na zahraniční ropě a zároveň zveřejnil také své představy, jak toho dosáhnout. Jedním z prvních kroků je uvolnit federální limity, které dosud bránily většímu omezování emisí škodlivin vypouštěných do ovzduší.

Energetická politika George Bushe se pomalu, ale jistě loučí. Barack Obama chce snížit závislost Spojených států na dovážené ropě. V plánu na vytvoření milionů nových pracovních příležitostí počítá s budováním alternativních zdrojů energie. A chce proměnit i automobilový průmysl.

„Musíme zajistit, aby se energeticky úsporné automobily vyráběly ve Spojených státech. Zlepšení úspornosti automobilů je jedním z nejdůležitějších kroků, kterými se můžeme vymanit z cyklu závislosti na zahraniční ropě,“ řekl Obama.

Americký prezident doporučil agentuře pro ochranu životního prostředí, aby umožnila jednotlivým státům USA stanovovat si pro snižování emisí skleníkových plynů vlastní cíle. Jednotný federální přístup zavedl George Bush. Zeleně smýšlející Kalifornie opakovaně žádala o přísnější limity na emise a Obamův přístup vítá.

„Až příliš dlouho Washington za volantem spal. Teď máme konečně partnera a spojence,“ uvedl kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger.

Do roku 2020 mají všechna auta na kalifornském území dojet na 1 galon paliva o čtvrtinu dál než navrhuje federální norma. Limity na emise chce Kalifornie v porovnání s federálními zpřísnit o dalších 49 procent. V ekologicky šetrném uvažování ji chce následovat 13 dalších států USA.