Sobotka: Vláda dělá jen zmatek v rozpočtu

Praha - Sociální demokracie pokračuje v palbě proti vládním návrhům na úpravy ve státním rozpočtu. Stínový ministr financí Bohuslav Sobotka si na dnešní tiskové konferenci ČSSD vzal na mušku čerstvý plán ministra financí Miroslava Kalouska, který počítá s převedením rezervních fondů jednotlivých rezortů ke krytí rozpočtového schodku. Kabinet podle Sobotky pouze zvyšuje zmatek ve veřejných financích. Situaci by mohl zpřehlednit předložením novelizovaného rozpočtu, jež by počítal s aktualizovanými ekonomickými daty.

Vláda v pondělí rozhodla využít 40 miliard z rezervních fondů ministerstev na podporu snížení schodku letošního rozpočtu, který by bez těchto peněz mohl při jednoprocentním růstu ekonomiky vyšplhat až na 110 miliard korun. Při využití rezervních fondů vláda počítá v takovém případě se schodkem 73,3 miliardy korun.

„Domnívám se, že málokterý státní úředník dnes ví, jak má hospodařit, zda podle zákona o státním rozpočtu nebo podle pondělních rozhodnutí vlády. Nikdo neví, co udělá zabavení rezervních fondů na rezortech, protože tam byly i peníze na spolufinancování fondů z EU. Vláda tak zvyšuje zmatek ve veřejných rozpočtech,“ uvedl Sobotka.

Kabinet podle Sobotky čerpá z úspor vlád ČSSD

Sobotka také zdůraznil, že vláda postavila úpravy rozpočtu na úsporách, které ministerstvům zbyly v obdobích, kdy byla u moci sociální demokracie. „Vláda, která v uplynulých letech kritizovala předcházející sociálnědemokratické vedení země, za to, že nedělalo úspornou rozpočtovou politiku, dnes utrácí úspory, které tady zbyly z dob vlád vedených ČSSD,“ uvedl. V rezervních fondech bylo podle něj na konci vlády ČSSD více než 80 miliard korun, polovinu prý současná vláda utratila.

„ČSSD volí komunikaci, ze které je mi smutno,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Zároveň upozornil, že v posledním roce vlády ČSSD, tedy v roce rekordního hospodářského růstu, byl skutečný deficit téměř 100 miliard korun. „Ani nejpesimističtější návrh rozpočtu vlády Mirka Topolánka nepočítá s tak vysokým deficitem, a to ani v době globální krize,“ dodal ministr.