Hospodářská komora chce snížit limity na investiční pobídky

Praha - Hospodářské komoře se nelíbí novela zákona o investičních pobídkách, kterou schválila minulý týden vláda. Nově by podle ní mohly státní podporu získat jen projekty technologických center a center sdílených služeb v hodnotě nad 20 milionů korun. Podle komory je však tento limit příliš vysoký, a znevýhodňuje tak malé a střední podniky. Ministerstvo průmyslu a obchodu Hospodářské komoře vzkázalo, že se případné diskuzi na toto téma nebrání.

„Hospodářská komora požaduje, aby tento limit pro možnost udělení investiční pobídky byl výrazně snížen, a to na minimální hodnotový limit ve výši tři až pět milionů korun,“ vzkázal vládě prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Ministerstvo připouští diskuzi 

Podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Tomáše Bartovského by dvacetimilionová hranice pro získání pobídek měla být schůdná i pro malé a střední podniky. „Nicméně jsme o tom připraveni vést ve sněmovně diskuzi,“ podotkl Bartovský s tím, že je pravděpodobné, že buď Hospodářská komora nebo jiná zájmová skupina tento návrh při projednávání novely zákona o investičních pobídkách vznese.

Vláda novelu zákona o investičních pobídkách schválila ve středu. Materiál počítá s tím, že by tuto podporu v budoucnu mohla čerpat jen technologická centra a centra sdílených služeb. Naopak podnikatelé ve zpracovatelském průmyslu už by měli přijít zkrátka. S tím souhlasí i Hospodářská komora.

Konec éry obřích montoven 

Na investiční pobídky vábí Česká republika investory od roku 1998. Systém se osvědčil, převážně zahraniční, ale i domácí podniky motivoval k investování až 413 miliard korun. Vytvořeno tak mohlo být 87 tisíc pracovních míst. Slabou stránkou je, že většina projektů byla výrobního charakteru, který přináší jen nízkou přidanou hodnotu. Právě tento problém má vládní novela vyřešit.

Konec éry výstavby velkých továren a montoven už i bez vládního zásahu potvrdil loňský vývoj. Ačkoli 213 projektů získaných agenturou CzechInvest byl dosavadní rekord, investice dosáhly výsledné hodnoty jen 30 miliard korun, o 41 miliard méně než v roce 2007. Hlavní podíl totiž loni poprvé měly investice zaměřené na výzkum, vývoj a služby, které jsou finančně méně náročné. Projekty v hodnotě téměř deseti miliard korun loni připravily domácí firmy.

Logo CzechInvestu
Zdroj: ČT24