Dobré zprávy z Německa: podnikatelská důvěra se zlepšila

Berlín - Poprvé po osmi měsících se u našich západních sousedů zlepšila podnikatelská nálada. V lednu podle ankety ekonomického institutu Ifo stoupl index hodnocení ekonomické situace v Německu na 83 bodů, v prosinci ukazoval po trendovém poklesu 82,7 bodu. Analytici přitom počítali s dalším propadem důvěry.

Nejvýznamnější obchodní partner Česka po čase nabídl trhům pozitivní zprávu. „Je to první záblesk naděje, který po dlouhé době vidíme. Mohlo by to být první známkou, že ekonomická situace se ve druhém pololetí stabilizuje,“ řekl analytik Rainer Sartoris z firmy HSBC Trinkaus. Současně ale vyzval k opatrnosti. „Je to jen jedno číslo a index Ifo je stále na velmi nízké úrovni,“ dodal.

Německá vláda minulý týden předpověděla, že největší evropská ekonomika v letošním roce klesne o 2,25 procenta, protože slabá zahraniční poptávka bude mít negativní dopad na export. Německé hospodářství by se tak propadlo do nejhlubší recese od druhé světové války. V reakci na smutné odhady přispěchala vláda s fiskální injekcí ekonomice. Až 50 miliard eur má jít na vzdělání, rodinám s dětmi, ale třeba i automobilkám.

„Vliv vlády ani centrální banky bychom ale zatím nepřeceňovali. Časová zpoždění v ekonomice jsou příliš velká. Spíš se zdá, že si ekonomika již sáhla na své přirozené dno a záchranné balíčky dají v budoucnu ekonomice stimul k růstu,“ okomentoval ekonom společnosti Next Finance Vladimír Pikora.