Komerční banky možná budou moci poskytovat státem podporované úvěry

Praha - Komerční banky by mohly poskytovat státem podporované úvěrování vývozu. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman společně s ministrem financí Miroslavem Kalouskem chystají totiž změnu zákona, která by toto bankám umožnila. Informuje o tom dnešní Mladá fronta Dnes s tím, že ostatní ekonomičtí ministři záměr podporují.

„Změna umožní, aby státem podporované úvěrování vývozu poskytovaly i komerční banky,“ oznámil Říman s tím, že by ji rád uvedl v život od půlky roku. Podle lidí podílejících se na přípravě to není příliš reálné, reálnější se zdá až rok 2010. Podle Římana i zástupců podnikatelských svazů by díky tomu na finance státu dosáhlo více vývozců. Velké plus by to znamenalo i pro banky. Teď by to pro ně byla výhoda, protože tržní úroky vyskočily vysoko a banky se bojí půjčovat i na mezibankovním trhu.

„Velice jsme v Bankovní asociaci uvítali, že návrh byl schválen,“ řekla Jana Kytlicová, která má toto financování na starosti v UniCredit Bank a zároveň předsedá Proexportní skupině při Bankovní asociaci, která se o jeho schválení zasazuje. Podstatou podpory financování vývozu je, aby česká firma prodávající třeba do Ruska mohla zájemci o své zboží nabídnout, že je může splácet pět let a za určitých podmínek.

Dnes mohla firma získat podporu úvěrování vývozu jen přes Českou exportní banku. Ta může jako jediná půjčovat za úroky stanovované každý měsíc Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Cesta přes exportní banku přitom dosud nebyla čistě z finančních důvodů pro vývozce žádnou velkou výhodou.

Kolik bude muset stát na dotace vydat peněz, bude záviset i na vývoji úroků. „Řádově se bude jednat o stovky milionů korun,“ míní šéf Bankovní asociace Josef Tauber. Možnost je, že by stát dopředu dal na podporu financování vývozu určitý strop a po jeho dosažení s dotacemi přestal. To ale ještě není rozhodnuto. Stejně tak se bude prý s bankami vyjednávat, jaká bude dopředu daná riziková přirážka, která se bude připočítávat k tržnímu úroku.