Zaměstnanci Lufthansy opět ve stávce, společnost ruší lety

Berlín - Největší německá letecká společnost Lufthansa se opět potýká s omezením provozu kvůli stávkové pohotovosti svých zaměstnanců. Práci dnes přeruší palubní personál ve Frankfurtu nad Mohanem a v Berlíně. Lufthansa tak už podruhé v pěti dnech bude muset rušit nebo zpozdit některé z plánovaných letů. Celkem by jich mělo být 122. Odbory palubních průvodčích dnešním protestem pokračují v tlaku na zvýšení mezd pro své zaměstnance.

První zaměstnanci leteckého přepravce přerušili práci už v šest ráno, potvrdil dnes člen odborů Joachim Müller. Stávka má trvat až do pravého poledne. Mezitím už některé lety nabraly zpoždění nebo odpadly. Týká se to například letů z Frankfurtu do Hannoveru, ale i do Lyonu či Atén, a z Berlína do Frankfurtu nebo Mnichova.

Lufthansa chce jednat

Müller počítá s vysokou účastí na stávce. Podobně jako tomu bylo minulý pátek, kdy muselo být během tříhodinové výstražné stávky zrušeno 44 letů. Lufthansa považuje stávku za zcela zbytečnou a vyzvala zástupce odborů, aby se vrátili k jednacímu stolu.

Dnes ráno prostřednictvím svého mluvčího společnost slíbila, že se pokusí udržet alespoň dálkové lety, ale i u nich je třeba počítat se zdržením.

Odborová organizace si chce varovnými stávkami vynutit pro svých zhruba 16 tisíc členů patnáctiprocentní navýšení tarifních mezd, zatímco Lufthansa nabízí zhruba deset procent.

Stávkující odboráři neuznávají dohodu, kterou s Lufthansou loni v létě vyjednal po několikadenní stávce odborový svaz zaměstnanců služeb ver.di. Na rozdíl od ostatních zaměstnanců letecké společnosti je většina palubního personálu organizována v odborech palubních průvodčích.

Stávky čekají Řecko a Francie

S komplikacemi v letecké dopravě se v příštích dnech počítá také v dalších zemích. V Řecku mají stávkovat už dnes piloti, ve čtvrtek hrozí zrušení četných letů v Paříži.