ČEZ se stahuje z bosenského projektu za 40 miliard

Praha - Elektrárenská společnost ČEZ se stáhne ze společného energetického podniku v srbské části Bosny a Hercegoviny. Oznámil to dnes šéf bosenského společného podniku Nove Elektrarne RS Aleksandar Obradović. Svůj většinový 51procentní podíl chce ČEZ prodat.

„Informovali jsme vládu (Republiky srbské v Bosně a Hercegovině), že vzhledem k porušením kontraktu hodláme prodat našich 51 procent ve společném podniku,“ řekl Obradović. Neupřesnil přitom, v čem tato porušení spočívají.

ČEZ krach společného projektu s bosenskou státní firmou ERS před časem připustil. Zástupci ČEZu uvedli, že se jim celý podnik nedaří dotáhnout do konce. Zdůvodnili to hlavně tím, že se v posledních měsících dramaticky změnily podmínky pro investování v energetice.

ČEZ měl v Bosně investovat asi 1,5 miliardy eur, v přepočtu zhruba 41 miliard korun, do modernizace elektrárny v Gacku a do výstavby nového zdroje o výkonu 660 megawattů. Část peněz měla jít i na otevření nového povrchového dolu. Nová elektrárna se měla začít stavět již letos, jenže konečné rozhodnutí o termínu výstavby se kvůli neshodám mezi oběma partnery odkládalo.

Vydáno pod