MMF předpovídá nejnižší poválečný růst, podle OSN letos přijde o práci 50 milionů lidí

Washington/New York - Mezinárodní měnový fond (MMF) snížil odhad růstu světové ekonomiky pro letošní rok na 0,5 procenta z dříve předpokládaných 2,2 procenta. Tempo růstu by tak bylo nejslabší od druhé světové války. Podle Organizace spojených národů kvůli ekonomickému poklesu způsobenému finanční krizí by do konce letošního roku mohlo po celém světě zaniknout ve srovnání s koncem roku 2007 až 51 milionů pracovních míst. Globální míra nezaměstnanosti by se tak zvýšila na 7,1 procenta z 5,7 procenta předloni.

Ve Spojených státech fond letos očekává pokles ekonomiky o 1,6 procenta a v eurozóně dokonce o rovná dvě procenta. Ve střední a východní Evropě by mělo hospodářství podle MMF klesnout o 0,4 procenta.

MMF dále uvedl, že finanční napětí přetrvává i navzdory rozsáhlým opatřením vlád a centrálních bank po celém světě. Dodal, že k udržitelnému oživení ekonomiky je nezbytná restrukturalizace bankovního sektoru a uvolnění úvěrových trhů.

Podle nejoptimističtějších odhadů Mezinárodní organizace práce (ILO), která působí v rámci OSN, přijde o práci 18 milionů lidí, a míra nezaměstnanosti by tak činila 6,1 procenta. Mnohem realističtější však je odhad, že práci proti konci roku 2007 ztratí 30 milionů lidí, což by znamenalo zvýšení nezaměstnanosti na 6,5 procenta. Koncem roku 2008 nezaměstnanost činila šest procent. Nejhorší scénář počítá se ztrátou 51 milionů pracovních míst.

Vydáno pod