Američtí Demokraté protlačili sněmovnou stimulační plán za 819 miliard

Washington/New York - Demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu ve středu podle očekávání schválila stimulační plán v hodnotě 819 miliard dolarů, který má pomoci nastartovat ekonomiku postiženou hlubokou hospodářskou recesí a vytvořit až čtyři miliony pracovních příležitostí. Senát, v němž mají demokraté rovněž většinu, bude o podobném návrhu jednat zřejmě příští týden, aby zákon mohl prezident Barack Obama podepsat ještě do poloviny února.

Původní odhady hovořily o 825 miliardách dolarů. Konečná částka 819 miliard vzešla z úprav, které kongresmani do zákona na poslední chvíli zanesli. Rozpočtový výbor totiž původní částku snížil na 816 miliard dolarů, sněmovna pak tuto částku zase navýšila o tři miliardy, když schválila dodatek navržený demokraty. Přijatý návrh, který má plnou podporu nové americké administrativy, předpokládá nové výdaje ve výši 544 miliard dolarů a daňové úlevy za 275 miliard dolarů.

Republikánské „ne“ miliardy pro ekonomiku nezastavilo

Poslanci hlasovali téměř výhradně podle stranických barev. Návrh podpořilo 244 kongresmanů, v naprosté většině demokratů, zatímco 188 republikánů se postavilo proti. Podle Bílého domu bude až 75 procent peněz uvolněno během 18 měsíců, ovšem kongresový rozpočtový úřad CBO odhaduje, že za tuto dobu nebudou využity více než dvě třetiny prostředků.

Přes polovinu financí vyčleněných na státní granty, renovace škol a posílení místních bezpečnostních složek najde své využití až po roce 2010, uvedl CBO. Dvě třetiny z 30 miliard dolarů přidělených na výstavbu silnic budou využité ještě později, stejně jako 80 procent ze zhruba stejné částky určené na podporu výroby energie z obnovitelných zdrojů, opravy federálních budov a rozšíření širokopásmového internetu. Výstavba vojenských nemocnic, kasáren a středisek denní péče si vyžádá sedm let, zatímco vodní projekty i více než deset let, odhaduje CBO.

Uvolněné peníze budou zčásti převedeny státům a regionům USA, bude se z nich hradit zvýšená péče o nezaměstnané a pomoc občanům postiženým hospodářskými otřesy. Rozsah výdajů ze státní pokladny se stal terčem kritiky opozičních republikánů, podle nichž jsou náklady příliš vysoké, daňové úlevy nedostatečné a počet vytvářených pracovních míst nízký. Kromě toho varují, že úroky ze státního dluhu, z něhož bude ozdravný plán financován, dosáhnou v příštích deseti letech podle odhadů CBO dalších 347 miliard dolarů.

Ještě před schválením zákona prohlásil vůdce republikánů John Boehner, že demokratický návrh „zatěžuje naše děti a děti našich dětí dalšími dluhy“. Těsně před hlasováním uvedl, že „nevytvoří mnoho pracovních příležitostí, ale pomocí pomalého vládního utrácení přinese plno různých programů a projektů“.

Republikáni ve středu ve sněmovně předložili vlastní návrh, který byl téměř celý orientovaný na daňové škrty. Návrh ovšem většinoví demokraté zamítli. „Lidé velmi rychle zjišťují, že (demokratický návrh) zaprvé není stimulační a zadruhé je plný všemožných věcí, které patří mezi oblíbené projekty demokratické většiny,“ prohlásil republikánský poslanec Tom Price.

Obama: Politiku stranou, pomoc musí přijít rychle 

Ještě ve středu odpoledne Obama naléhal na sněmovnu, aby zákon urychleně přijala. „Nemáme ani chvíli nazbyt,“ prohlásil. Předseda přidělovacího výboru sněmovny, demokrat David Obey k tomu dodal, že další týden zdržení zákona by způsobil, že se bez práce ocitne 100 tisíc nebo více lidí.

Obama při své úterní návštěvě Kongresu vyzval zákonodárce, aby odložili politiku stranou a v zájmu americké ekonomiky stimulační plán schválili. Republikáni měli ze schůzky dojem, že prezident je ochoten přinejmenším začlenit do demokratického návrhu některé jejich myšlenky. Jejich kolegové z Demokratické strany ovšem podle nich k takovému přístupu nedospěli. „Mezistranická spolupráce neznamená, že by se jedna nebo druhá strana měla vzdát svých principů,“ uvedl republikánský kongresman Scott Garrett.

  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/631/63011.jpg
  • Kongres USA autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/85/8415.jpg
  • Barack Obama autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/640/63988.jpg