Ford prodělal skoro 6 miliard dolarů, vládní záchranu ale zatím nechce

Detroit - Problémy amerického automobilového průmyslu se i nadále prohlubují. Rekordní ztrátu bezmála 5,9 miliardy dolarů, v přepočtu astronomických 121 miliard korun, v posledním loňském čtvrtletí dnes ohlásil Ford. Druhý největší výrobce osobních aut v USA tak ještě výrazně zhoršil už tak dost špatné výsledky hospodaření.

Navzdory tomu, že padá stále hlouběji do červených čísel, nemá zatím Ford v úmyslu žádat o pomoc federální vládu. Udělal by to zřejmě jen v situaci, kdy se hospodářské podmínky ještě více zhorší. Druhá největší automobilka v USA uvedla, že během čtvrtletí vyčerpala v automobilové divizi hotovost v objemu zhruba 5,5 miliardy dolarů.

V posledním kvartále roku 2008 utržil Ford 29,2 miliardy dolarů. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2007 je to propad víc než o třetinu.

Automobilka navzdory pokračujícím vysokým ztrátám nemá v úmyslu žádat o pomoc federální vládu. Pokud by tak učinila, tak zřejmě jen v situaci, kdy se hospodářské podmínky ještě více zhorší. Druhá největší automobilka v USA uvedla, že během čtvrtletí vyčerpala v automobilové divizi hotovost v objemu zhruba 5,5 miliardy dolarů.

Ford drží nad vodou vlastní věřitelé

Ford bude nadále čerpat peníze z úvěrových linek, které má k dispozici. Celkem takto může použít asi 10,1 miliardy dolarů. Podle managementu je to dostatek peněz na to, aby firma mohla prosadit plán restrukturalizace i bez státní pomoci. Ford čerpá peníze z úvěrových linek především proto, že situace na kapitálových trzích stále vykazuje známky nestability.

V úvěrové divizi firmy bude zrušeno asi 1200 míst, což je zhruba 20 procent pracovní síly. Ford se také dohodl s odborovou organizací United Auto Workers, že už nebude provozovat banku pracovních míst. V jejím rámci firma dává většinu platu zaměstnancům, které kvůli nedostatku práce nemůže zaměstnat.