Investiční obři J&T a PPF hlásí společný podnik za miliardy

Praha - Mezi největšími českými investory se schyluje k miliardovému obchodu. Česko-slovenská investiční skupina J&T chystá podle serveru týdeníku Euro zásadní reorganizaci, do samostatného holdingu vyčlení svá energeticko-průmyslová aktiva. Část nově vzniklé společnosti pak ovládne jedna z firem další velké investiční, skupina PPF.

V novém holdingu by J&T měla držet čtyřicetiprocentní podíl a stejný podíl ovládne PPF. Skupina ovládaná nejbohatším Čechem Petrem Kellnerem by měla za transakci zaplatit zhruba šest miliard korun. Zbývajících 20 procent holdingu by měl získat dosavadní partner J&T odpovědný za korporátní investice Daniel Křetínský. Ten bude nově vzniklému uskupení šéfovat.

Vedení J&T informaci o chystaném obchodu bez bližších podrobností potvrdilo. „Probíhá proces vytváření nového holdingu, do kterého budou vyčleněna energetická a průmyslová aktiva ze skupiny J&T. Probíhají jednání se skupinou PPF o jejím kapitálovém vstupu do holdingu,“ řekl šéf komunikace skupiny J&T Martin Maňák. „Nekomentujeme informace a spekulace z trhu,“ uvedl mluvčí PPF Alexej Bechtin.

J&T vydělá až 13 miliard

Celkový příjem J&T z transakce prý dosáhne 12 miliard až 13 miliard korun. Nově utvořený energeticko-průmyslový holding bude tvořit více než 20 podniků. Konsolidovaný zisk nového celku dosahuje zhruba čtyř miliard korun.

J&T v sektoru energetiky spravuje majetkové účasti například u výrobců elektřiny a tepla United Energy a Plzeňská energetika, dále u distributora a dodavatele elektřiny Pražská energetika a u obchodníků s elektřinou První energetická a United Energy Trading.