Zimbabwané můžou opustit svou měnu

Harare - Obyvatelé Zimbabwe, kteří dlouho sledovali hyperinflaci ve své zemi, dostali od vlády povolení obchodovat i v jiných měnách. Zimbabwe tak de facto opouští svůj dolar, jehož bankovky dosáhly v minulých dnech i 12 ciferných hodnot. Ministerstvo financí spočítalo v zemi 231milionprocentní inflaci a to je nejčerstvější údaj z léta.

Ministr financí Patrick Chinamasa oficiálně povolil nákupy nebo obchod mezi firmami realizovat i v jiné než domácí měně - to, co bylo vlastně na ulici už běžnou praxí, i když oficiálně s devizami mohli operovat jen licencovaní podnikatelé. Inflace ale není jen kuriozitou v této jihoafrické zemi, způsobuje erozi produkce, zprostředkovaně zhoršuje humanitární krizi v zemi. Světový program pro potraviny eviduje 7 milionů potřebných. Denní platy podryté inflací nestačí ani na jízdu autobusem do práce.

Po povolení vstupu jiných měn na zimbabwský měnový trh to v obchodech vypadá jako v Babylónu. Do pokladen obchodníků míří jihoafrický rand, botswanská pula, dolary, libry i eura.

Vydáno pod