Dexia čeká rekordní ztrátu, zruší 900 pracovních míst a opustí některé trhy

Brusel - Belgicko-francouzská finanční skupina Dexia očekává za loňský rok rekordní čistou ztrátu tři miliardy eur (83,5 miliardy korun). Oznámila to dnes firma. Dodala, že v letošním roce plánuje zrušit 900 pracovních míst. Společnost na konci roku 2007 zaměstnávala zhruba 35 tisíc lidí. Banka hodlá rovněž přehodnotit působení na některých trzích, v Austrálii, Mexiku, ale třeba i ve východní Evropě.

Firma již v listopadu uvedla, že plánuje v příštích třech letech snížit náklady o 15 procent, což by mělo přinést úsporu kolem 500 milionů eur (téměř 14 miliard korun). Dodala, že se začne znovu soustředit na své klíčové bankovní aktivity v Belgii, Lucembursku, Turecku a na Slovensku.

Vlády Belgie, Francie a Lucemburska a klíčoví akcionáři společnosti koncem září kvůli prohlubující se finanční krizi Dexii poskytli 6,4 miliardy eur (177 miliard korun). Firma si navíc později zajistila státní záruky na půjčky.

V říjnu Dexia odvolala nejvyšší šéfy své slovenské dceřiné společnosti Dexia Banka Slovensko (DBS). Důvodem tohoto kroku byla ztráta 82 milionů eur (2,3 miliardy Kč), která vznikla tím, že se banka nechala příliš ohrozit změnami měnových kurzů.