Češi se loni nebáli půjček, dluží 877 miliard

Praha - Češi zatím navzdory finanční krizi nepřestali mít chuť brát si půjčky. Během prosince se české domácnosti zadlužily o nových víc než 12 miliard korun. Dohromady už tak koncem měsíce dlužily 877,5 miliardy. Za celý uplynulý rok pak domácnosti zvýšily své zadlužení o víc než 151 miliard. Vyplývá to z dnešních údajů České národní banky.

Přestože suma úvěrů domácnostem stále utěšeně narůstá, ve srovnání s loňskem se tempo zadlužování přece jenom snížilo. Podle analytika ČSOB Petra Dufka za tím stojí kromě větší opatrnosti domácností kvůli obavám z finanční krize také vysoký základ z roku 2007. Na konci předloňského roku si totiž lidé brali hypotéky rychleji z obavy z nárůstu cen nemovitostí.

Letos bude podle analytika Broker Consulting Jana Šimka tempo zadlužení stagnovat nebo se dokonce sníží o deset až 20 procent, celková zadluženost ale stále poroste. „Vlivem krize a negativních zpráv budou lidé opatrnější ve spotřebě a budou chtít spíše šetřit. Banky zase zpřísňují podmínky pro schvalování úvěrů,“ uvedl. Zároveň dodal, že tempo zadlužování ani výše zadlužení nejsou pro českou ekonomiku zatím nebezpečné.

Firmy si míň půjčovaly a víc splácely

Obezřetněji než domácnosti se koncem roku chovaly firmy. Zadlužení podniků kleslo o 12,32 miliardy korun na zhruba jeden bilion korun. Podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška je to vedle útlumu ekonomiky a horší dostupnosti úvěrů také důsledek běžného sezónního vývoje. Například stát zaplatil faktury firmám, které tak mohly splatit část svých provozních úvěrů.

Situací na úvěrovém trhu se zabývalo také čtvrteční jednání tripartity. Zástupci zaměstnavatelů, odborů i vlády se shodli, že je třeba rozhýbat trh s bankovními půjčkami. „Zamrznutí úvěrů je něco, co může mít devastující dopad na českou ekonomiku,“ varoval v této souvislosti ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.