Svět se začíná bát Obamova protekcionismu

Ottawa/Davos - Obchodní partneři Spojených států amerických a světoví ekonomičtí lídři začali vyjadřovat znepokojení nad protekcionistickými klauzulemi obsaženými v 800miliardovém plánu prezidenta Baracka Obamy na podporu ekonomiky. Proti ustanovením typu "Buy American", které po projektech financovaných penězi ze záchranného balíku požadují využívat pouze americké produkty, se postavily Evropská unie a Kanada, ale dokonce také Obchodní komora USA. Před protekcionismem varovali také světoví státníci a byznysmeni na Světovém ekonomickém fóru v Davosu.

Sněmovna reprezentantů ve středu přes silnou kritiku schválila plán v podobě, v níž obsahuje klauzuli vyžadující, aby projekty veřejných staveb využívaly jen železo a ocel z USA. O plánu bude příští týden jednat Senát.

„Pokud bude schválen zákon, který na americkém území zakáže prodej nebo nákup evropského zboží, nebude to něco, k čemu budeme nečinně přihlížet a ignorovat to,“ řekl mluvčí Evropské komise Peter Power. Dodal, že komise bude „pečlivě studovat podrobnosti zákona, než řekne, zda USA porušují obchodní dohody“.

K pohnání Washingtonu před rozhodčí orgány Světové obchodní organizace (WTO) již Brusel vybídla evropská konfederace ocelářů Eurofer. „Podle našeho názoru by schválení tohoto ustanovení bylo jasným porušením jejich závazků v rámci WTO vůči pravidlům vládních zakázek,“ prohlásila konfederace. Podle Euroferu je to navíc proti zájmům amerických spotřebitelů, protože USA mají v obchodě s ocelí deficit a musí ocelářské produkty dovážet.

Kanadský premiér Stephen Harper ve čtvrtek požádal Washington, aby ustanovení „Buy America“ ze stimulačního plánu vyškrtl. Pohrozil, že v opačném případě předá tuto věc WTO. „Protekcionismu se musí v tomto globálním útlumu čelit,“ řekl Harper.


I americké podnikatelské skupiny minulý týden apelovaly na Kongres, aby zarazil snahy vytvářet nová pracovní místa v USA pomocí ochranářských klauzulí zahrnutých do připravovaného balíku ekonomické stimulace. Klauzule typu „Buy America“ by se podle podnikatelských svazů mohly USA vymstít a spustit odvetu proti americkému exportu ve světě.

Nynější ekonomická recese vede k zesilování ochranářských snah po celém světě. Ekonomové i někteří přední politici poukazují na to, že nástup protekcionismu by kritickou situaci světové ekonomiky ještě výrazně zhoršil, podobně jako se to stalo za Velké hospodářské krize ve 30. letech.

„Sdílím názor řady dalších, že jestli něco dneska hrozí světové ekonomice, je to protekcionismus,“ potvrdil všeobecné obavy v rozhovoru pro ČT český prezident Václav Klaus s tím, že řada zemí se v krizové situaci bude snažit ochránit hlavně sebe. Klaus se účastní Světového ekonomického fóra v Davosu, na které Obama žádného člena své administrativy nepustil.