Němečtí zpracovatelé využívají jen tři čtvrtiny svých kapacit

Berlín - Německé hospodářství dostalo koncem měsíce další statistickou ránu. Využití kapacit v německém zpracovatelském průmyslu kleslo tento měsíc nejníže za posledních 27 let. Index pro zužitkování kapacit klesl za leden o 11 procentních bodů až na 76,6 procenta. Před rokem přitom němečtí zpracovatelé využívali kapacity na 88 procentech.

Analytik mnichovského institutu Michael Birnbrich dodal, že německé zpracovatelské podniky podle dostupných čísel pokračovaly ve snižování stavu zaměstnanců. Statistika tento týden jeho slova potvrdila, když ukázala, že v Německu vzrostl za leden počet nezaměstnaných o 56 tisíc, údaj je přitom sezonně upravený. Šlo o třetí největší nárůst v historii a nejvyšší za téměř čtyři roky.

Stále horší dopady na ekonomiku Německa má nepříznivý stav globální ekonomiky, uvedlo včera německé ministerstvo financí. Země je největším světovým exportérem zboží a služeb, podle úřadu už ale pociťuje dopady výrazného poklesu poptávky v zahraničí. Do Německa směřuje většina českého vývozu, a kondice jeho hospodářství tudíž značně ovlivňuje i to, jak si stojí české firmy.

Německo se zatím na podporu ekonomiky rozhodlo použít zhruba 80 miliard eur (asi 2,2 bilionu Kč). Balík obsahuje například i pobídky pro lidi, kteří uvažují o nákupu nového automobilu, ale i podpora investic či snížení daní.