Klaus v Davosu zopakoval, že ovzduší se neotepluje

Davos (Švýcarsko) - Český prezident Václav Klaus v sobotu na Světovém ekonomickém fóru v Davosu znovu prohlásil, že oteplování ovzduší neexistuje, a kritizoval ty, kdo chtějí s tímto jevem bojovat. Mezi ně patří třeba bývalý americký viceprezident Al Gore, který se fóra také účastní. V Davosu i dosti vzdálené Ženevě dnes proti davoskému fóru protestovalo několik set levicových demonstrantů, kteří se v Ženevě nakonec střetli s policií.

„Nemyslím, že je nějaké oteplování klimatu. Nevidím žádná statistická data, která by to dokazovala,“ řekl v Davosu Klaus novinářům, čímž vyjádřil opačný postoj, než jaký má Evropská unie, které jeho země v tomto pololetí předsedá.

Český prezident se také pustil do bývalého viceprezidenta a nositele Nobelovy ceny za mír Ala Gorea, který zaujímá v boji proti globálnímu oteplování jedno z předních míst. „Je mi líto, že někteří lidé jako Al Gore nejsou připraveni naslouchat konkurenčním teoriím. Ekologický militantismus a alarmismus ohledně oteplování ovzduší jsou výzvou naší svobodě,“ citovala agentura AFP Klause.

Prezident se podle ní v souladu se svými liberálními idejemi také distancoval od regulování ekonomiky, které v Davosu jako prostředek boje proti nynější krizi navrhovali četní účastníci fóra, zvlášť evropští. „Mám větší obavy z reforem než ze samotné krize. Mám obavu, že se krize využije k radikálnímu svazování trhů a volné výměny ve světě,“ prohlásil prý.

V Ženevě v sobotu proti davoskému fóru uspořádalo protestní demonstraci asi 350 až 400 levicových radikálů. Nepovolená, ale pokojná akce se zvrhla ve srážky s policií, když ta demonstrantům zabránila vstoupit do samého středu města. Demonstranti házeli po policistech lahvemi, ti proti nim použili slzný plyn. Podle agentury AP nebyl nikdo zatčen.

V Davosu pochodovalo ulicemi asi 120 protestujících, mezi nimi i zástupci organizace Amnesty International. Tam byli policisté terčem jen sněhových koulí, o žádných násilných incidentech se AP nezmiňuje.

Šimon Peres a Václav Klaus
Zdroj: ČT24