Petr Kellner zakládá nový fond PPF Partners

Praha - Až 60 miliard korun by měl v přepočtu shromáždit nový fond, který zakládá nejbohatší Čech Petr Kellner a jeho PPF, pro zajímavé nákupy v době krize. Nový fond jménem PPF Partners zakládá PPF společně s italským gigantem Generali a jedním z prvních obchodů nového fondu bude vstup finanční skupiny PPF do konkurenční J&T. Píší dnešní Hospodářské noviny.

Na Ukrajině již Generali požádala o registraci PPF Partners a podle informací by prý měl být fond oficiálně představen ještě tento měsíc. „Při startu bude disponovat řádově stovkami milionů eur a postupně dá dohromady kolem dvou miliard eur,“ citují Hospodářské noviny zdroj informovaný o chystané operaci.

PPF Partners má prý nahradit firmu PPF Investments, která dosud spravovala především soukromé peníze Petra Kellnera a s výjimkou investice do ruské pojišťovny Ingosstrach utlumila činnost. „Zatím se nebudeme k ničemu vyjadřovat,“ reagoval mluvčí PPF Alexej Bechtin.

J&T vylučuje finanční problémy 

O chystaném kapitálovém vstupu PPF do skupiny J&T se začalo hovořit minulý týden. V nově vytvořeném společném holdingu v hodnotě 20 miliard korun má mít PPF a J&T po 40 procentech, 20 procent získá partner J&T Daniel Křetínský. PPF má za podíl zaplatit šest miliard korun.

Jeden z majitelů skupiny J&T Patrik Tkáč přitom vylučuje, že by J&T měla finanční problémy. J&T připravovala vznik holdingu delší dobu, ale uvědomila si, že bez silného partnera bude mít problém získat další zdroje na jeho posilování. „V situaci, kdy je na trhu pro všechny hráče obtížný přístup k akvizičnímu financování, by nás to mohlo omezovat v dalším rozvoji,“ prohlásil Tkáč.

Zároveň konstatoval, že v Česku chce vznikající holding v energetice pokračovat stylem „zajímá nás všechno, co se dá koupit a dává smysl“. Podle Tkáče jde o stabilní sektor.