Mladá Boleslav zřídila centrum pro občany postižené krizí

Mladá Boleslav - Na mladoboleslavském magistrátu dnes zahájilo provoz krizové centrum pro obyvatele, kteří se ocitli v závažných problémech v důsledku ekonomické krize. Jeho bezplatných služeb bude moci využít každý občan města - lidé v něm najdou právní, finanční, sociální a psychologické poradenství.

Boleslav se dopadu hospodářské krize velmi obává. Místní závod Škoda Auto totiž zaměstnává přes 20 tisíc lidí, což je necelá polovina všech obyvatel města. Zaměstnanci automobilky jsou o krizovém centru informováni, firma se však na jeho vybudování finančně nijak nepodílela. Centrum ovšem není určeno jen pro zaměstnance Škodovky, ale pro všechny občany Boleslavi, kteří se dostali do akutních potíží v důsledku ekonomické krize.


Na pracovníky centra se ale nebudou moci obracet agenturní zaměstnanci automobilky a jejich dodavatelských firem, kteří na krizi aktuálně doplácejí nejvíc. Škoda Auto jich nyní zaměstnává asi 700 a jejich počet chce snížit až na nulu. Loni v létě to přitom bylo 4000 lidí. „O tyto lidi by se měli postarat zprostředkovatelské agentury,“ řekl při otevření centra náměstek primátora Jaroslav Polívka.

Krizové centrum bude otevřeno ve všední dny od 8:00 do 15:00, v pondělí a ve středu až do šesti hodin večer. Lidé zde budou moci žádat i o bezúročnou půjčku z nově vytvořeného Fondu pro poskytování pomoci občanům postiženým ekonomickou krizí. Na peníze z něj bude mít nárok rodina, v níž oba manželé přišli v důsledku krize o práci a mají nějaké finanční závazky plynoucí například z bydlení nebo ze studií potomků, například na vysoké škole.