Bydlení už zlevňuje i v Česku

Praha - Byty v Praze začaly v posledním čtvrtletí loňského roku zlevňovat. Nabídkové ceny klesly podle údajů Českého statistického úřadu oproti 3. kvartálu 2008 o 1,7 procenta. Zdražování bytů v metropoli se tak zastavilo poprvé od roku 2005. Regiony si ale i nadále udržely trend zdražování obytných prostor, i když jeho tempo citelně zpomalilo. V lednu se výprodej rozšířil na celé území republiky.

„Snížení cen je patrné zejména u bytů méně kvalitních a v horších lokalitách,“ upozornil realitní odborník Karel Dudych z mezinárodní poradenské společnosti Jones Lang LaSalle. „U nových kvalitních projektů nelze zásadní pokles cen očekávat, neboť prostor pro manipulaci s cenou mají developeři omezený,“ dodal.

V lednu výprodej po celém Česku

Zlevňování bytů se nezastavilo ani po Novém roce. Podle údajů společnosti EuroNet Media klesly minulý měsíc průměrné ceny bytů v celé republice o 4,5 procenta. Růst si udržely pouze čtyři okresy - Strakonice, Jablonec nad Nisou, Uherské Hradiště a Cheb. „Tentokrát došlo k plošnému zlevnění všech kategorií, vyjma bytů 1+1, u kterých jsme zaznamenali v tomto měsíci nečekaný nárůst cen,“ doplnil statistiky Michal Pich z EuroNet Media.


Do cen nemovitostí, včetně bytů, se stále více promítá světová finanční krize. Banky jsou totiž kvůli ní citelně opatrnější v půjčování potřebních financí, a tak poptávka po novém bydlení klesá. V propadlišti dějin finančních trhů se již ocitly například hypotéky na celou hodnotu pořizované nemovitosti.

  • Růst cen bytů v ČR autor: ČT24, zdroj: ČSÚ http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/652/65178.jpg
  • Vývoj cen bytů autor: ČSÚ, zdroj: ČSÚ http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/652/65179.jpg