Slováci vyrážejí kvůli slabé koruně na nákupy do Česka

Žilina - Slábnoucí koruna láká stále více Slováků na nákupy do Česka. Obyvatelé pohraničí v posledních dnech čím dál častěji vyrážejí s prázdným kufrem i nádrží, kvůli výhodnějším cenám se jim totiž nákupy za koruny vyplatí. U potravin je navíc cenový rozdíl ještě výraznější kvůli dani z přidané hodnoty, která je u našich východních sousedů o deset procent vyšší. Slovenští obchodníci připouštějí, že jim slabší česká měna ubírá část zákazníků, není to ale nic dramatického. Slováci totiž jezdili na nákupy do Česka i dříve.

„Je to poznat celý leden, že se Slováci vrátili. Ve srovnání s loňským lednem je ten letošní na tržbách lepší o milion korun,“ pochvaluje si vedoucí prodejny v Jablunkově Renáta Nieslaníková. Slováci prý mají největší zájem o mléko a mouku. Na litru mléka lze totiž ušetřit asi 11 korun, na stejném množství džusu přibližně 5,60 Kč a kilo rýže je v Česku levnější zhruba o 17 korun. 

Někteří řidiči zase jezdí za hranice s téměř prázdnou nádrží. Na Slovensku totiž za litr benzinu zaplatí v přepočtu přes 28 korun, zatímco v Česku vyjde přibližně o tři koruny levněji. „Samozřejmě, aby se opravdu vyplatilo vycestovat, tak ještě nakoupím nějaké minerálky, cukr nebo něco pro domácnost,“ dodává Josef Koutenský z Trenčína. 

Slováci platí eurem od Nového roku. Česká koruna přitom ke společné evropské měně během ledna výrazně ztrácela a dnes se dostala až na hladinu 28,20 Kč/EUR, tedy nejslabší úroveň od srpna 2007.