Fico představil krizový balíček, ekonomice mají pomoci veřejné investice

Bratislava - Slovensko má nový balíček opatření proti dopadům světové hospodářské krize. Vláda ho připravila na základě výstupů tzv. Rady pro hospodářskou krizi a zabalila do něj veřejné investice, zjemnění pravidel investičních stimulů nebo snížení daní zejména pro lidi s nižšími příjmy. Premiér Robert Fico, který soubor opatření dnes představil, si od něj slibuje podporu růstu slovenské ekonomiky. Rada pro hospodářskou krizi se už minulý týden dohodla na zavedení příspěvků, které by měly na Slovensku napomoci udržet zaměstnanost.

„Je shoda partnerů, kteří tvoří Radu pro hospodářskou krizi, že nejdůležitější pro zachování hospodářského růstu je nadále podporovat významné veřejné investice,“ uvedl Fico s odkazem na tzv. PPP projekty, tedy projekty veřejně-soukromého partnerství.

Letos se podle Fica v PPP projektech může proinvestovat 1,33 miliardy eur (zhruba 37,4 miliardy korun). U takových investic soukromá společnost zaplatí například stavbu silnice a stát jí pak náklady splácí. Vláda plánuje prostřednictvím PPP projektů financovat stavbu některých úseků dálnic a rychlostních komunikací.

Fico daně plošně snižovat nechce 

Fico znovu odmítl do balíčku začlenit plošné snižování sazeb daní a povinných odvodů, které chtěla v boji proti negativním důsledkům krize upravit opozice. Měl by se však snížit nezdanitelný základ.

Slovensko patřilo v posledním období k nejrychleji rostoucím zemím v rámci Evropské unie. Přestože se kvůli krizi výkonnost hospodářství sníží, Slovensko by letos mělo mít podle odhadů Evropské komise nejvyšší růst hrubého domácího produktu v EU.