Koruna pokračuje v pádu, ještě hůř je na tom forint

Praha - Česká měna dnes pokračuje ve strmém oslabování vůči euru. Odpoledne prolomila hranici 28,50 Kč/EUR, což je nejslabší úroveň od června roku 2007. Naopak k dolaru koruna v závěru mírně zpevnila na 21,90 Kč/USD. Prudce oslabují také další středoevropské měny. Maďarský forint se odpoledne propadl na rekordní minimum vůči euru a poprvé v historii prolomil hladinu 300 HUF/EUR.

Podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky je oslabení koruny zatím relativně krátké, ale koruna zřejmě zůstane slabá v celé první polovině roku, zejména v prvním čtvrtletí. „Pro české automobilky a jejich domácí subdodavatele je to dobrá zpráva. Mluví se o tom, že exportéři si korunu zajistili na mnohem silnějších úrovních, nicméně je hodně těch, kteří se zajistili jen z části nebo vůbec. A pro ně je oslabující koruna rozhodně pozitivní,“ uvedl Brožka s tím, že příští významnější hladina rezistence čeká na úrovni 28,80 CZK/EUR. 

Oslabování koruny přivítali exportéři. Současné oslabení vůči euru prý odráží reálnou hodnotu české měny, myslí si předseda Asociace exportérů Jiří Grund. Loňský silný kurz koruny označil za dílo spekulantů. Exportérům by slabá koruna měla zvýšit příjmy, což by jim podle Grunda mělo pomoci vyrovnávat ztráty z nynější světové hospodářské a finanční krize. Grund ale zdůraznil, že část exportéru si zakázky domluvila v kurzu kolem 25 korun za euro a ze současného oslabování tak profitovat nebudou.

Ještě více oslabil maďarský forint, který už za letošek oslabil o víc než 11 procent. Maďarská měna se podle analytika Patria Finance Tomáše Vlka začala už v dopoledních hodinách hroutit pod tíhou vln negativní nálady šířící se z globálních trhů. Ta je podle něj patrná v celém středoevropském regionu; polský zlotý vůči euru propadl na minimum za posledních 4,5 roku. Krátce po 15:00 se obchodoval na 4,59 PLN/EUR.