Navzdory krizi otevře Tesco ve střední Evropě přes stovku nových obchodů

Praha - Britský obchodní řetězec Tesco reaguje na propukající ekonomickou krizi expanzí na středoevropském a tureckém trhu. Přes pokles tržeb v maloobchodu chce do začátku příštího roku otevřít v Česku, Polsku, Maďarsku, na Slovensku a v Turecku 137 nových obchodů. Dnes to na konferenci Retail Summit 2009 v Praze řekl ředitel společnosti pro střední a východní Evropu Noel Robbins. Až 30 obchodů by Tesco chtělo otevřít v Česku, kde nyní provozuje 113 prodejen a podle tržeb je druhým největším tuzemským řetězcem.

„Ve střední Evropě v příštím roce plánujeme otevřít 137 obchodů. Stále jsme připraveni investovat na těchto trzích,“ prohlásil dnes Praze Noel Robbins. V Česku by mohlo jít až o 30 obchodů, přičemž plocha největších prodejen by neměla přesáhnout 3000 metrů čtverečních. Obchodní řetězce totiž v posledních letech již neotevírají velké prodejny tak často jako dříve, protože zamířily do menších měst, kde konkurence obchodníků není ještě tak velká.

Na konci loňského roku v Česku fungovalo už více než 1300 prodejen a obchodní řetězce v některých městech již narazily na odpor místních obyvatel, kteří se stavbou dalších obchodů v blízkosti svých domovů nesouhlasí. Ani finanční krize, která už v listopadu výrazně meziročně snížila maloobchodní tržby, nemá na expanzi supermarketů vliv a v ČR letos několik desítek prodejen přibude, nejen díky společnosti Tesco, ale i díky řetězcům Billa, Žabka, Lidl a další.


„V současné době své záměry neměníme. Rozhodující bude samozřejmě další vývoj na trhu,“ uvedla mluvčí Billy Bartošová. Podobně hodnotí situaci na trhu i Tesco. Současná ekonomická situace je přechodná. Naše plány mají dlouhodobý charakter," dodala mluvčí Tesco Stores ČR Eva Karasová.

Také podle ředitele Deloitte ČR Luďka Niedermayera se maloobchod přes klesající tržby nemá čeho obávat. „Mám za to, že maloobchod nebude ta oblast ekonomiky, která bude nejvíce postižena. Zároveň bych očekával, že maloobchodní tržby poroustou rychleji než celá ekonomika,“ řekl České televizi. Jednatel společnosti Globus Petr Vyhnálek se domnívá, že se krize zatím projevuje spíše v psychologické rovině.

Vydáno pod